Leserbrief

„Die Fernwärme der Zukunft sollte belastbar sein“

Die Fernwärme der Zukunft sollte belastbar sein

Die Fernwärme der Zukunft sollte belastbar sein

Claus Plum und Peer Monger
Sonderburg/Sønderborg
Zuletzt aktualisiert um:
Die Fernwärmeanlage in Gravenstein gehört zu „Sønderborg Fjernvarme“. Foto: „Sønderborg Fjernvarme“

Diesen Artikel vorlesen lassen.

In ihrem Leserbrief machen Claus Plum von „Sønderborg Varme“ und Peer Monger von „Broager Fjernvarme“ auf die Herausforderungen der zukünftigen Wärmeversorgung aufmerksam.

Når vi i de to bestyrelser bag Sønderborg Varme og Broager Fjernvarme anbefaler andelshaverne at stemme JA til en sammenlægning af de to selskaber, kan det ganske enkelt sammenfattes i ét ord – nemlig ønsket om større robusthed.

Priser på forskellige brændselstyper går op og ned i markedet. Hvis du fx kun fyrer med naturgas, følger dine priser ligeledes med op og ned i samme takt, som prisen på gassen svinger. I et fjernvarmeselskab har vi mulighed for at forsyne dig med varme, der er skabt i en kombination mellem forskellige brændselstyper som el, sol, naturgas, træflis, halm og affald – og når priserne går op for den ene brændselstype, går den typisk ned for den anden. 

Ved at bruge de billigste brændsler først, kan vi sikre dig mod store udsving i fjernvarmeprisen. Et markant udsving så vi for et par år siden, da Rusland gik ind i Ukraine og sendte energipriserne på himmelflugt. Det kunne mærkes hos snart sagt alle fjernvarmeselskaber, og i særdeleshed hos et mindre fjernvarmeselskab som Broager Fjernvarme A.m.b.a, som var afhængige af el og naturgas. 

Et andet vigtigt argument for at sammenlægge de to selskaber er, at fjernvarme spiller en vigtig rolle i fremtiden når det kommer til at nå Sønderborgs mål om CO2 neutralitet i 2029  og Danmarks mål om at levere 100 % CO2-neutral varme inden 2030. Her spiller det en betydelig rolle, at Broager Fjernvarmes produktion hovedsageligt er koblet op mod el-markedet, noget man ikke er nået så langt med i Sønderborg endnu. Samtidigt giver det en bedre mulighed for at koble vores ledningsnet sammen i hele vores område, så vi sammen kan udnytte de forskellige overskudsvarmekilder. Fælles mål vil komme alle til gode i sidste ende.

Som ét samlet fjernvarmeselskab vil vi have 18.000 andelshavere bag os. Det vil betyde, at vi som varmeselskab får et stærkere stemme med viden, kompetencer og indsigter til at påvirke den samlede varmeplanlægning i kommunen. 

Vi anbefaler derfor, at andelshaverne ved Sønderborg Fjernvarme og Broager Fjernvarme tropper op til orienteringsmødet den 1. oktober, hvor vi vil fortælle mere om mulighederne i en sammenlægning og vores ønske om at fremtidssikre et stærkt fjernvarmetilbud til borgere i Sønderborg Kommune. Og vi indstiller til, at der stemmes JA på de ekstraordinære generalforsamlinger den 9. oktober i Sønderborg og den 10. oktober i Broager, så vi i fremtiden kan være sammen om varmen.

Claus Plum, Vorstandsvorsitzender von „Sønderborg Varme“ und  Peer Monger, Vorstandsvorsitzender von  „Broager Fjernvarme“ im Namen der Vorstände

Mehr lesen

Leserbrief

Kirsten Bachmann/Stephan Kleinschmidt
„Gemeinsam kommen wir weit: Rettet die Flensburger Förde“

Leserbeitrag

Susanne Blegvad Posselt und John Brandt
„Alle müssen Verantwortung für die Förden übernehmen“

Leserbrief

Lene N. Jepsen
„Udkanten af kommunen bliver ladt i stikken – igen“

Leserbrief

Meinung
John Brandt
„Manglende Inklusion af LGBTQ+ Personer i Ligestillingsplanen“