Leserbrief

„Om Vergangenheit“

Om Vergangenheit

Om Vergangenheit

Flemming Nielsen
Ekensund/Egernsund
Zuletzt aktualisiert um:

Unser Leser Flemming Nielsen lobt erneut Harro Hallmann für seine klaren Worte zur Vergangenheit der deutschen Minderheit in Dänemark.

Tak til Harro Hallmann for hans læserbrev i Der Nordschleswiger 19. juni 2020 under overskriften "Nettes, aber unverdientes Lob". Det er svar på læserbreve, jeg har skrevet i JydskeVestkysten og Der Nordschleswiger om det tyske mindretals Vergangenheitsbewältigung efter Anden Verdenskrig.

Substansen i mine skriverier er, at jeg - i forbindelse med mindretallets selvopgør efter krigen - har rost Hallmann for i en TV-udsendelse for kort tid siden at fortælle danskerne, at der ikke var noget ærefuldt ved - som hjemmetysker - at kæmpe for Hitler og nazi-regimet. Og jeg tillader mig at mene, at ingen i mindretallet hidtil - med SÅ KLARE ORD som han - har taget afstand fra nogle af mindretalsfolkene deltagelse i krigen, der bl.a. resulterede i fem års besættelse af Danmark.

Hallmann nævner en række personer fra mindretallet, der tidligere har taget bladet for munden i denne sag - og det er jo ikke ukendt. Men i en tid, hvor vi mennesker i omgangen med hinanden ikke pakker tingene så meget ind som tidligere, gør det næppe det store indtryk på danskere, når en BDN-formand bl.a. udtaler, at "die Minderheit sich zu ihrer eigenen Geschichte bekennt und auch eine Mitverantwortung für die dunkle Periode hat". Det gør det derimod, når man - som Hallmann gjorde i TV - bruger et sprog, der er mere i tråd med vor tid. Den pågældende BDN-formand (HHH) var i øvrigt helt generelt "ein Glücksgriff" for mindretallet - og for FUEV, hvor han var præsident.

Hvis vi - hvilket jeg håber - skal have det endnu bedre sammen i Sønderjylland, hjemmetyskere og danske sønderjyder indbyrdes - er det kun en fordel at kalde en skovl for en skovl. Af en række avisartikler og læserbreve, der har kunnet læses i forbindelse med genforeningsjubilæet, fornemmer man tydeligt, at der er en god bid vej endnu, før det gamle nag er glemt. Og her er udtalelser som Hallmann's i TV et stort skridt på vejen. Og det gør sandelig heller ikke hele problematikken ringere set med danske briller, når man i Der Nordschleswiger 20. juni 2020 kan læse, at "Schmidt-Gorsblock-Zimmer" i Haus Nordschleswig - som yderligere et led i Vergangenheitsbewältigung - skal omdøbes for at skabe afstand til "den brune periode". En klog beslutning.
Og så ikke mere om dette tema herfra - auch kein Wort om tosprogede byskilte............

Flemming Nielsen
Møllegården 20, Egernsund

Mehr lesen

Leserbrief

Jan Køpke Christensen
„NB vil bruge vælgernes støtte med krav til den kommende statsminister“

Leserbrief

Martin Christiansen
„Wortgewaltig - und kein vergleichbares, verwendbares Wort“

Leserbrief

Kristian Pihl Lorentzen
„Jeg er gammeldags og borgerlig“

Leserbrief

Nils Sjøberg
„Der Kampf um Rechtssicherheit muss fortgesetzt werden“

Leserbrief

Carsten Leth Schmidt
„2020 bestimmte Corona alles – 2021 können wir wieder wählen“

Leserbrief

Karin Riege Nissen
„Åbent brev til Aabenraa Byråd“