Leserbrief

„Sammen om Lillebælt“

Sammen om Lillebælt

Sammen om Lillebælt

Nils Sjøberg
Nils Sjøberg
Kolding
Zuletzt aktualisiert um:

Nils Sjøberg macht sich Gedanken zum Sauerstoffmangel und dem daraus resultierenden Fischsterben im Kleinen Belt. Das Verklappen von Schlamm in dem Gebiet müsse sofort gestoppt werden.

Det er uforståeligt, at en række Syd- og Sønderjyske byråd gang på gang slipper godt fra at kalde sig grønne og miljøbevidste, når de samtidig medvirker til iltsvind og fiskedød i Lillebælt. Når de udleder spildevand og dumper store mængde af mudder med zink, bly og kviksølv i havet og samtidig påstår, at Lillebælt er en nationalpark.

Der mangler overensstemmelse mellem ord og handling. Det er dobbelt moral så det forslår.

Dumpingen – eller klapningen som man kalder det – er en medvirkende årsag til iltsvind og fiskedød i Lillebælt. Det fremgår helt klart af rapporter fra Århus og Ålborg universiteter. 

Havbiologerne er enige. Alligevel har flere kommuner søgt og fået godkendelse til at dumpe mudder i Lillebælt. Senest er det byrådet i Kolding. Det har søgt om tilladelse til at dumpe 360.000 kubikmeter havslam ved Trelde Næs. Slam som udover at skade mikrober, dyr og planter i det konkrete tilfælde også indeholder over 476 tons zink, 232 tons krom og 179 tons bly. Dertil kommer kobber, nikkel, kadmium, kviksølv og en række andre miljøskadelige stoffer. 

Det er vigtigt, at vi får stoppet dette nu. Derfor rejste jeg sagen om dumping af mudder overfor miljøminister Lea Wermelin den 28. maj og igen den 5. juni, da jeg var barselsvikar i Folketinget. Mit mål var helt klart at sikre at miljøministeren var opmærksom på sagen.

Samtidig vil jeg gøre opmærksom på, at det rent faktisk er muligt for kommunerne at opdæmme slammet, så det ikke skader havmiljøet, når der bygges nyt i havnene.

Det er med andre ord ikke nødvendigt at grave slammet op, skade livet i havet, laste det på pramme, sejle det væk og dumpe slammet til stor skade for miljøet, når der skal bygges. Der kan bygges uden at skade miljøet.  

Derfor er vi nogle stykker, som går på gaden i Kolding lørdag den 26. september for at gøre opmærksom på situationen.

Vi mener, at det er på høje tid, hvis Lillebælt skal reddes. Det er nu, at vi skal stå sammen om Lillebælt. Det gør man ikke ved at kvæle livet i havet.

Nils Sjøberg
Radikal folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland, suppleant i Folketinget

„Lad os gå sammen om Lillebælt“

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Ernstwalter Clees
„Wo bitte gehts zum Herzogtum Süderjütland?“

Leserbeitrag

Meinung
Asger Christensen
„Stop svineriet med dåser i naturen“

Leserbrief

Meinung
Jan Køpke Christensen
„Stine Bosse skærer sin målgruppe i EP-valgkampen“

Leserbrief

Herrmann Augustin Günter Weitling
Hermann Augustin
„Mit Günter Weitling – einen guten und treuen Freund verloren“

Nachruf

Mikael Larsen
„Ein Nachruf auf Thorkild Jacobsen“

Leserbrief

Meinung
Jan Køpke Christensen
„Vågn op inden det er for sent“