Leserbrief

„Sprichst du Deutsch? Nö. Aber du solltest“

Sprichst du Deutsch? Nö. Aber du solltest

Sprichst du Deutsch? Nö. Aber du solltest

Nils Sjøberg
Nils Sjøberg
Kolding
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

In einem Leserbrief plädiert Politiker Nils Sjøberg für mehr Deutschunterricht an dänischen Schulen. Er hebt dabei auch das Material des Unterrichtsportals Grenzgenial hervor.

Rigtig mange unge danskere kan ikke mere tysk end en grammatisk bøjning eller to. Das genügt nicht! Det, at man taler tysk, er nemlig afgørende for vores forståelse for vores naboland mod syd, der jo er en enorm økonomisk og politisk spiller i Europa og verden.

Men det er også afgørende, at vi kan ordentlig tysk, så vi kan have en fredelig sameksistens i det dansk-tyske grænseland. Det er afgørende for vores samhandel med landet, som i øvrigt er en af vores største eksport partnere. Vi skal ikke bruge den sovepude, at tyskerne også bare kan tale engelsk.

“Be cool. Speak deutsch“, som Die Prinzen sang.

Som det er lige nu, er der alt for få timers undervisning i tysk, og de timer, som der rent faktisk er, er ofte ikke god nok. Og hvis vi ikke gør noget nu, og lader tyskundervisningen fortsætte med at være i knæ, så vil tyskerne i sidste ende vælge nogle andre at handle med. At samarbejde med. For i Danmark gider vi åbenbart ikke forstå det tyske sprog, som er nøglen til at forstå den tyske kultur.

Der er kun fordele ved at dyrke vores kulturelle bånd med tyskerne.

Da jeg for to år siden var barselsvikar i Folketinget, rejste jeg spørgsmål til undervisningsministeren om tyskfagets fremtid. Jeg undrede mig over, at jeg stod alene med et ønske om at styrke tyskundervisningen i grundskolen. Vi har fælles interesser i EU. Vi har en fælles interesse i et stærkt grænseland. Det begrunder  med al rimelighed, at vi er gode til tysk.

Noget andet, man bør tænke over i vores landsdel:

Hvis man orienterer sig mod København, er Syd- og Sønderjylland udkantsdanmark. Men orienterer man sig mod Hamburg, Berlin og Frankfurt, så er vores landsdel ganske enkelt porten til Europa. Derfor har vi da en særlig interesse i at styrke tyskundervisningen.

Men på Christiansborg er der lang vej til en forståelse. Jeg påpegede nemlig overfor Pernille Rosenkrantz-Theil, at Grenzgenial-undervisningsmaterialet udarbejdet af det tyske mindretal, er særdeles godt.

Her blev jeg mødt af et afvisende svar. Helt ordret indenfor citat: „Folkeskolen har en høj kvalitet […] Der er i de senere år gennemført en række initiativer for at styrke undervisningen i tysk. […] Derfor ser Regeringen ikke behov for yderligere tiltag på nuværende tidspunkt“.

Men det ved vi godt, at der er behov for. Så jeg spørger bare: Warum?

Nils Sjøberg 

Folketingskandidat Radikale Venstre Syd- og Sønderjylland

Rytterknægten 6, Kolding

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Ernstwalter Clees
„Wo bitte gehts zum Herzogtum Süderjütland?“

Leserbeitrag

Meinung
Asger Christensen
„Stop svineriet med dåser i naturen“

Leserbrief

Meinung
Jan Køpke Christensen
„Stine Bosse skærer sin målgruppe i EP-valgkampen“

Leserbrief

Herrmann Augustin Günter Weitling
Hermann Augustin
„Mit Günter Weitling – einen guten und treuen Freund verloren“