Sport - Ritzau

Anbefalinger: Transmænd bør kunne spille i herreelitefodbold

Anbefalinger: Transmænd bør kunne spille i herreelitefodbold

Anbefalinger: Transmænd bør kunne spille i herreelitefodbold

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
Pressebriefing med Jesper Møller fra DBU Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En arbejdsgruppe anbefaler DBU at inkludere transmænd i herreeliten, da de ingen konkurrencemæssig fordel har.

Transmænd bør inkluderes i Danmarks herreelitefodbold.

Sådan lyder det i en række nye anbefalinger i en rapport, som blev præsenteret for Dansk Boldspil-Unions (DBU) bestyrelse i sidste uge. Det skriver unionen i en pressemeddelelse.

Dermed læner anbefalingerne til DBU sig op ad Danmarks Idrætsforbunds (DIF) syv anbefalinger fra 2022.

En arbejdsgruppe blev nedsat af DBU i 2023 og skulle afdække, hvordan man kan skabe et mere inkluderende miljø for kønsidentitet i dansk fodbold.

Arbejdsgruppen lagde op til, at dansk fodbold skulle behandle transkønnede i eliterækkerne ens hos både herrer og kvinder.

Efter behandling i Governance- og Udviklingskomitéen har man dog valgt at matche DIF's anbefalinger og åbne herreeliterækkerne for transmænd.

- Modsat transkvinder i kvindeelitefodbolden vil transmænd i herreelitefodbolden ikke udgøre nogen konkurrencemæssig fordel.

- Transmænd bør derfor automatisk have mulighed for at spille i herreelitefodbolden, lyder det i rapporten.

Det samme gælder dog ikke transkvinder, der spiller i kvindeeliten. Forskning viser ifølge DBU, at en krop, der har gennemgået en mandlig pubertet, kan have fordele i kvindeelitefodbolden.

Der opfordres i anbefalingerne derfor til at se på hver enkelt person og tage en beslutning ud fra det.

- For eksempel kan der lægges vægt på, om en transkønnet kvinde har gennemgået trin i en mandlig pubertet eller ej forud for påbegyndelsen af vedkommendes hormonbehandling og transition, lyder det.

Hvis man som transperson eller nonbinær får tilladelse til at deltage på et kvindeelitehold, vil der stadig være problemer i forhold til international deltagelse, understreger rapporten.

I anbefalingerne til dansk elitefodbold er der særligt fokus på fair konkurrence, mens der i anbefalingerne til dansk breddefodbold er fokus på inklusion og fællesskab.

Her anbefaler arbejdsgruppen, at man selv kan identificere sit køn, fordi "enhver person ved bedst selv, hvor man hører til, og hvordan man identificerer sig", lyder det.

- Vi håber, at andre sportsgrene i Danmark vil lade sig inspirere af DBU's arbejdsgruppes anbefaling om, at selvidentifikation bør være det afgørende princip for deltagelse i breddeidræt, lyder det fra Susanne Branner Jespersen i pressemeddelelsen.

Hun er sekretariatschef i LGBT+ Danmark og medlem af arbejdsgruppen.

Der bør i alle lokalunioner tilknyttes en tillidsperson med stor viden om LGBT+-forhold, lyder anbefalingerne.

Hvis et medlem ønsker at spille sammen med modsatte køn af, hvad det er tildelt ved fødslen, bør medlemmet sættes i kontakt med tillidspersonen.

Dialogen med tillidspersonen skal ifølge rapporten garantere, at reglen om selvidentifikation ikke bliver misbrugt.

Anbefalingerne er ikke endeligt vedtaget og er blevet sendt i høring, inden bestyrelsen vil træffe en endelig beslutning i november.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“