Sport - Ritzau

Antidoping-boss: Kinesere udnyttede undtagelse i regler

Antidoping-boss: Kinesere udnyttede undtagelse i regler

Antidoping-boss: Kinesere udnyttede undtagelse i regler

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
Vicedirektør Kim Højgaard Ravn i Anti Doping Danmark. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Anti Doping Danmark vil kigge nærmere på de regler, der betød, at 23 svømmere undgik midlertidig udelukkelse.

De 23 kinesiske svømmere, der afleverede positive dopingprøver kort før OL i Tokyo for tre år siden, blev ikke midlertidigt suspenderet, og sagerne kom heller ikke frem i offentligheden.

Det har skabt utilfredshed hos antidopingmyndigheder i blandt andet USA, Tyskland og Danmark.

Hos Anti Doping Danmark har direktør Kim Højgaard Ravn en mulig løsning på den slags udfordringer i fremtiden.

For ifølge Anti Doping Danmark er det en nuværende regel, der har gjort det muligt, at kineserne ikke mærkede nogen konsekvens, og at sagerne ikke kom frem i lyset, før flere medier afslørede dem i weekenden.

- Der er uenighed eller forvirring omkring, hvorvidt atleterne helt obligatorisk skulle midlertidigt udelukkes eller ej.

- Wada har nu redegjort for, at der er mulighed i reglerne for at undlade en midlertidig udelukkelse, hvis der er omstændigheder som i Kina, som sandsynliggjorde, at der var tale om et forurenet køkkenmiljø.

- Og når der ikke er oprettet en dopingsag, er der heller ikke nogen forpligtelse til at offentliggøre fundet.

- Det er det, der gør, at vi nu står her tre år efter, og sagen eksploderer på den måde, den gør, mener Kim Højgaard Ravn.

Han har i de seneste dage lyttet til argumenterne fra Det Internationale Antidopingagentur, Wada, der støtter kinesernes udlægning af sagen.

De kinesiske antidopingmyndigheder hævder, at svømmerne har indtaget hjertemedicinen trimetazidin uden deres vidende. Stoffet er kommet ind i kroppen på kineserne via et forurenet køkken.

Wada købte køkkenforklaringen og fandt ikke fældende beviser for det modsatte. Kineserne slap for midlertidig udelukkelse, og sagerne kom ikke frem i lyset.

Det forløb var aldrig sket i Danmark, og med en regelændring kan man måske undgå, at det sker internationalt.

- I Danmark ville vi gøre det på en anden måde. Vi vil altid lave en midlertidig udelukkelse. Det ville give atleten mulighed for at appellere den midlertidige udelukkelse, siger han.

- Så ville et uafhængigt nævn hurtigt skulle tage stilling til, om vi havde ret i, at der skulle være en midlertidig udelukkelse, eller om atleten kunne sandsynliggøre nogle omstændigheder, som gjorde, at der ikke skulle opretholdes en midlertidig udelukkelse.

Anti Doping Danmark vil sammen med juridiske eksperter nu undersøge den regel, der gav kineserne mulighed for at slippe for den procedure. Alle fordele og ulemper skal afvejes.

- Det vil vi tage med ind i den igangværende revidering af antidopingreglerne, som Wada er i gang med. Med input fra Anti Doping Danmark og alle vores kolleger.

- Der vil vi tage den regel med ind i puljen af spørgsmål, som skal behandles. Er det hensigtsmæssigt, at den mulighed er der, og hvad er de gode argumenter for, at den er indføjet i reglerne til at starte med?

- Er der en risiko for, at den kan misbruges? Vi vil se på, om det er et mindre onde, at reglen ikke er der, end at den rent faktisk er der, siger direktøren.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“