Sport - Ritzau

Australiens VM-chance lider i bunden af et talenthul

Australiens VM-chance lider i bunden af et talenthul

Australiens VM-chance lider i bunden af et talenthul

Ritzau
Doha
Zuletzt aktualisiert um:
Football World Cup in Qatar Foto: Unknown/Ritzau Scanpix

Der mangler struktureret talentudvikling i Australien, mener Jesper Olsen, der har boet i landet i 19 år.

Trods en tidlig føring var det australske fodboldlandshold chanceløst i VM-premieren mod Frankrig og er derfor pisket til at tage point lørdag formiddag mod Tunesien.

Men det kommer ikke bag på en dansk fodboldpersonlighed med indgående kendskab til australsk fodbold, at "Socceroos" har problemer i Qatar.

Den tidligere landsholdsstjerne Jesper Olsen har siden 2003 boet i Australien, hvor han træner børn og unge i virksomheden "Future Football".

Her har han fra nærmeste hold kunnet følge med i, hvordan profilerne i australsk fodbold er blevet færre og færre.

- Der er altid forventninger, når Australien stiller op ved VM. Dem, som først hopper på vognen, når der er VM, forstår ikke rigtigt, hvad der sker i kulissen.

- De forstår ikke, at vi ikke har de spillere, vi gerne vil have i øjeblikket. Vi har ikke nogen stjerner overhovedet, siger han i telefonen fra Melbourne om fodboldens tilstand "down under".

Da Australien i 2006 var med ved VM for første gang i nyere tid, talte truppen ni spillere fra den engelske Premier League og flere profiler fra andre store ligaer i Europa.

Velkendte navne som Harry Kewell, Mark Viduka, Brett Emerton og Tim Cahill kunne begå sig på absolut topniveau, men den slags typer leder man forgæves efter i den aktuelle VM-trup.

- Verden er blevet mindre, og spillerne kommer nu fra hele verden til Premier League eller Italien eller Spanien. Det er blevet endnu sværere at komme dertil.

- At Australien overhovedet er med ved VM, er fantastisk. Der er jo ikke nogen, der spiller i store klubber, og nogle af spillerne sidder endda på bænken til daglig. Det er en svær periode for australsk fodbold, siger Jesper Olsen.

Det er ikke unormalt, at talenterne kommer i bølger. Den nu 61-årige sydsjællænder var selv en del af en gylden dansk generation, der brillerede ved EM i 1984 og VM to år senere.

Men forholdene i Australien gør det også svært at lave en struktureret talentudvikling, forklarer han. Ikke mindst fordi fodbolden har det svært over for sportsgrene, der har langt større tiltrækningskraft i landet.

- Cricket, rugby og AFL (Australian football) er større. Den australske liga, A-league, er sådan set udmærket, men vi spiller ikke nok kampe, vi har ikke nok hold, og vi har ikke nok penge til at få det op på et højere niveau.

- Der er utrolig mange ting, der skal ændres, hvis man skal længere frem. Der skal en bunke penge til, det er der ingen tvivl om, siger Jesper Olsen.

Han peger på, at den nuværende, femårige tv-aftale indbringer A-league 200 millioner australske dollar, svarende til en lille milliard danske kroner.

Det er pebernødder i sammenligning med de 4,5 milliarder dollar, australske tv-stationer netop har lagt på bordet for rettighederne til AFL i de kommende syv år.

- Man kan sætte de tal over for hinanden og se, hvor langt vi er bagefter. AFL spiller ikke engang hele året, men der er så utroligt mange, der ser det i tv og på stadion. For fodbolden er det et kæmpe problem, siger Jesper Olsen.

Potentialet er egentlig stort nok, for der er mange børn og unge, der spiller fodbold. Men talentudviklingen har hårdt brug for bedre struktur i det enorme land med den store befolkningsspredning.

- Der er ikke nogen fælles retning for de forskellige stater, hvordan de unge spillere skal trænes. En A-ligaklub med et akademi har ikke midlerne til at kunne hjælpe de unge spillere nok.

- Der mangler fysisk træning og specialtræning. Vi kan heller ikke give spillerne ordentlige penge for at spille i A-ligaen, så der er mange ting, der ikke hænger sammen, mener Jesper Olsen.

Trods de besværlige forhold lykkedes det med hiv og sving landstræner Graham Arnold at få holdet til VM for femte gang i træk.

De kommende kampe mod Tunesien og Danmark afgør, om australierne kopierer succesen fra 2006, hvor holdet kom videre fra gruppespillet.

- Lad os nu se. De er jo ikke ude endnu. Og der er da en slags VM-feber hernede, selv om det ikke er det samme som i Europa og Sydamerika, lyder det fra Jesper Olsen.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“