Sport - Ritzau

Billeder af danske OL-ryttere afslører potentiel mishandling af heste

Billeder af danske OL-ryttere afslører potentiel mishandling af heste

Billeder af danske OL-ryttere afslører potentiel mishandling af heste

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
Foto: Crispin Parelius Johannessen / Idrætsmonitor/

Billeder fra i år afslører danske OL-rytteres heste i potentiel ”ekstrem smerte”, lyder det fra flere dyrlæger og eksperter. Dansk Ride Forbund afviser at forholde sig til billederne.

Tophistorien er skrevet og udgivet af Idrætsmonitor. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Blå tunger, ansigtstræk, der vidner om smerte, et tydeligt sår på tungen og en nakke, der er i hyperflexion.

Det er blot nogle af de tegn på mishandling, som fem internationale eksperter og dyrlæger ser på billeder af danske OL-rytteres heste, som mediet Idrætsmonitor nu har offentliggjort i samarbejde med den norsk-engelske fotograf Crispin Parelius Johannessen.

I billedmaterialet, som stammer fra tidligere europæiske konkurrencer i år, optræder de fire danske topryttere – Nanna Skodborg Merrald, Nadja Aabo Sloth, Cathrine Laudrup-Dufour og Carina Cassøe Krüth.

Tre af rytterene deltager ved dette års OL, og Nadja Aabo Sloth rider under OL på den hest, der fremlægges billeder af.

De såkaldte blå tunger, som ses på billederne af alle fire heste, opstår, når tungen presses for hårdt sammen af bidet i hestens mund, hvilket reducerer blodomløbet fra bidets placering og ud til tungens spids, forklarer newzealandske David J. Mellor, ph.d., professor emeritus i dyrevelfærdsvidenskab og bioetik ved Massey University. Normalt vil en hests tunge være samme naturlige lyserøde farve som tandkødet eller gummerne omkring den.

- Nogle i sporten forsøger at afvise, at afklemning af blodforsyningen er koblet til smerte, men uagtet om den blå tunge er forbundet med smerte eller ej, så forårsager alene bidets position på tungen, med det hovedtøj og det pres, der påføres tungen, i sig selv ekstrem smerte på hesten, siger David J. Mellor til Idrætsmonitor.

Ifølge den belgiske dyrlæge Eva Van Avermaet er fotomaterialet tilstrækkeligt til, "at rytterne bør suspenderes for mishandling af heste".

Den holdning deles også af Paul McGreevy, en australsk dyrlæge og forfatter til bøger om dyrevelfærd, dyrlæge og professor på Sydney School of Veterinary Science.

Efter at være blevet forelagt billederne af Idrætsmonitor har han anmeldt rytterne for fysisk mishandling af hestene til Det Internationale Rideforbunds (FEI).

- FEI-reglerne stipulerer klart, at enhver person, der er vidne til en handling eller mangel på samme, der med sandsynlighed vil forårsage smerte på en hest, skal indrapportere det med det samme, siger Paul McGreevy.

- Disse billeder ville tvinge enhver dyrlæge til at handle.

Idrætsmonitor har bedt Dansk Ride Forbunds bestyrelse (DRF) om en faglig vurdering af, hvad de ser på billederne. Det afviser forbundet at give.

I stedet skriver forbundet i en mail, at "fotos udtrykker et øjebliksbillede af en situation uden en sammenhængende kontekst. Derfor kan stillfotos sjældent stå alene. Og derfor kan vi heller ikke komme med en faglig vurdering på det foreliggende grundlag".

Idrætsmonitor har forsøgt at kontakte de fire danske ryttere for at høre dem om, hvordan de forholder sig til billederne og de tegn på smerte og ubehag, som dyrlægerne påpeger.

Ingen af rytterne er vendt tilbage på kritikken.

Dansk Ride Forbund svarer på vegne af atleterne, at man håber på forståelse for, at rytterne har fuldt fokus på de Olympiske konkurrencer i Paris, og at de derfor ikke kommer til at svare på nuværende tidspunkt.

https://idraetsmonitor.dk/nyheder/art9994691/Billeder-afsl%C3%B8rer-pot…

Redaktionel kontakt:

Andreas Kjærgaard Wielandt

tlf.: 0

e-mail: andreas.k.wielandt@pol.dk

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Idrætsmonitor ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

- Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

- En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

- Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet - også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

- Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

- Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

- Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

- Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

- Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

- Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“