Sport - Ritzau

Danmark underskriver erklæring og løfter pegefinger mod Super League

Danmark underskriver erklæring og løfter pegefinger mod Super League

Danmark underskriver erklæring og løfter pegefinger mod Super League

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
Tv-showet Sport 2023 Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Dansk kulturminister kalder 25 landes fælles erklæring for en opfordring til at droppe Super League.

Der skal værnes om den europæiske sportsmodel, hvor op- og nedrykning er en naturlig del af sporten, og hvor der er en sammenhæng mellem græsrødder og elitesport samt solidaritet mellem store og små klubber.

Sådan lyder det fra 25 europæiske lande, der på fransk initiativ onsdag har underskrevet en fælles erklæring, der understreger behovet for bevarelsen af den europæiske sportsmodel.

Fra dansk side har kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) skrevet under. Han ser erklæringen som en opfordring til at droppe Super League, der er et projekt om at etablere en lukket, lukrativ udbryderturnering i fodbold.

- Jeg vil gerne sige det direkte: Erklæringen her handler om at vise, at det, som nogle klubber vil gøre ved at oprette en europæisk Super League, strider imod den måde, vi varetager sports- og idrætsinteresser i Europa.

- Det strider imod den skandinaviske og centraleuropæiske model, hvor foreningsbaseret idræt fremmer stor folkelig deltagelse. På skuldrene af den står en elite, som spiller i ligaer, hvor man kan rykke op eller ned, hvor der er solidaritetspenge til talentudvikling, og alle kan kæmpe for at nå deres sportsdrøm, hvis deres hold er dygtigt nok.

- Den her erklæring er et klart signal til de kommercielle interesser, der ønsker at tage ånden ud af idræt og erstatte den med kolde kontanter, siger Jakob Engel-Schmidt til Ritzau.

Han pointerer, at erklæringen er lavet med alle holdsportsgrene in mente.

- Det er ikke kun møntet på fodbold, men fodbold er den aktuelle løftestang, siger kulturministeren.

Erklæringen er underskrevet af følgende lande: Frankrig, Finland, Ungarn, Irland, Portugal, Slovenien, Bulgarien, Cypern, Estland, Letland, Litauen, Østrig, Slovakiet, Kroatien, Sverige, Danmark, Tjekkiet, Tyskland, Italien, Luxembourg, Malta, Holland, Polen, Rumænien og Grækenland.

EU-domstolen slog sidste år fast, at det er lovligt et etablere Super League eller lignende projekter.

Det er usikkert, om den fælles europæiske erklæring bliver omsat til ny lovgivning, siger Jakob Engel-Schmidt. Til gengæld skal man ikke undervurdere erklæringens signalværdi, pointerer han.

- Jeg vil ikke afvise, at man på europæisk plan kan ty til en række tiltag, der beskytter den europæiske sportsmodel. Vi skal ikke på europæisk plan lovgive mod kommercielle ligaer, men det her sender et meget klart signal til de nationale forbund og store klubber rundt omkring.

- De europæiske politikere bakker bredt om den sportsmodel, der eksisterer i dag. Op- og nedrykning skal afhænge af, hvordan man spiller på banen, og ikke hvor mange penge man har i ryggen, siger kulturministeren.

Hos Danmarks Idrætsforbunds formand, Hans Natorp, vækker erklæringen, der også indeholder et fokus på åbenhed og lighed i sport, stor tilfredshed.

- Vi vil gerne rette en stor tak til ministeren og de europæiske regeringer for at bakke så tydeligt op om den europæiske sportsmodel. Det er helt afgørende at stå fast på idrættens grundværdier om fair konkurrence og solidaritet med bredden.

- Sportens fascination bygger på, at man som mindre hold kan drømme om at drille de store og spille med i de største turneringer. Den fælles erklæring er et vigtigt skridt imod at holde den drøm i live, skriver Hans Natorp i en mail.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“