Sport - Ritzau

DBU-chef om ligeløn på landshold: Det er på bordet

DBU-chef om ligeløn på landshold: Det er på bordet

DBU-chef om ligeløn på landshold: Det er på bordet

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
DBU/''s nye administrerende direktør Erik Brøgger Rasmussen Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En større økonomi i dansk fodbold skal være med til at løfte pige- og kvindefodbolden, siger DBU-direktør.

Flere fodboldforbund rundt omkring i verden har de senere år indført ligeløn for mænd og kvinder på deres respektive landshold.

Ligeløn eller retteligt "lige honorering" er også på forhandlingsbordet i Dansk Boldspil-Unions (DBU) forhandlinger med Spillerforeningen omkring de kommende landsholdsaftaler.

Det bekræfter DBU-direktør Erik Brøgger Rasmussen. Han vil dog ikke sige så meget mere, da han ikke ønsker, at forhandlingerne foregår i medierne.

Han insisterer dog på, at landsholdsspillernes betaling kaldes honorar og ikke løn.

- Vi er ikke ansættelsesmyndighed for spillerne. Spillerne er ansat af deres respektive klubber, og så kan de blive udtaget til landsholdet, hvor de får et honorar.

- Og ja, vi drøfter også lige honorering, siger Erik Brøgger Rasmussen.

DBU-direktøren ønsker ikke at uddybe, men generelt slår han fast, at forbedringer på kvindesiden i dansk fodbold ikke skal gå negativt ud over mændene.

I stedet peger han på, at økonomien i dansk fodbold generelt skal gøres større, så der er endnu flere penge at fordele.

- Vi har de ressourcer, vi har, og skal vi bruge flere penge til noget - om det er det ene eller andet landshold - så skal vi skaffe flere ressourcer. Kagen skal gøres større, siger Erik Brøgger Rasmussen.

I efteråret meldte DBU ud, at samarbejdspartneren, tøjfirmaet Hummel, i fremtiden vil give de samme beløb i bonus til det mandlige og kvindelige landshold, når holdene kvalificerer sig til en slutrunde.

Førhen var slutrundebonussen ti gange mindre til kvinderne, siger DBU-direktøren.

- Der er en bevægelse i gang, og det er klart, at vi skal have flere kommercielle partnere til kvinderne. Vi skal også have flere ind og se kvindefodbold. Det går fremad, men det sker langsomt, siger han.

Han fortæller, at det koster penge at udvikle pige- og kvindefodbolden, hvor der i øjeblikket er udfordringer på alle niveauer - fra pigefodbolden og til repræsentationen på ledelsesniveau.

Erik Brøgger Rasmussen fortæller, at piger ofte får dårligere vilkår end drenge i de helt unge år.

- Det drejer sig om banetider, kvaliteten af baner, andelen af uddannede trænere, og hvad man nu får af tøj.

- Der er en ligestillingsudfordring, der allerede starter fra det øjeblik, man kunne overveje at spille fodbold, og det går så hele vejen op til de styrende organer, siger DBU-direktøren.

Han er derfor opsat på at bidrage til ligestilling på alle planer i dansk fodbold. Samtidig kan han se, at andre nationer har været i stand til at gøre kvindefodbold til en god forretning.

- Det ligger mig meget på sinde. Det er kun rimeligt i sig selv, at der er ligestilling. Men også fordi, at de lande, der har ramt den rigtigt, de har gjort det til en god business case.

- Det spor skal vi ramme. Vi tror selv, at vi er blandt de bedste i verden, men det bliver vi ikke ved med at være, hvis ikke vi skifter gear, siger han.

Den nuværende landsholdsaftale på det mandlige landshold løber til og med sommerens EM i Tyskland. Kvindernes landsholdsaftale har udløb i 2025.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“