Sport - Ritzau

DBU-formand: Kvindekvoter kan blive nødvendigt

DBU-formand: Kvindekvoter kan blive nødvendigt

DBU-formand: Kvindekvoter kan blive nødvendigt

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
Året i billeder 2022 - Indland, sport Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Jesper Møller mener, at det går for langsomt med at få kvinder ind i dansk fodbolds besluttende organer.

Stigningen i antallet af kvinder i det organisatoriske arbejde i dansk fodbold går for langsomt, og derfor er formanden i Dansk Boldspil-Union, Jesper Møller, klar til at kigge på kvindekvoter.

Han vil undersøge, om det er nødvendigt at indføre kvindekvoter for at få flere kvinder i det organisatoriske arbejde i DBU, dansk fodbolds organisationer samt i klubberne.

- Der er brug for større diversitet i dansk fodbold. I første omgang særligt i forhold til antallet af kvinder i de besluttende organer. Det har vi arbejdet på i mange år, men det går for langsomt.

- Derfor åbner jeg for at kigge på kvindekvoter, siger Jesper Møller til DBU's hjemmeside.

I 2016 nedsatte DBU Kvindekommissionen med den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt som formand. Kommissionen kom blandt andet med den anbefaling, at 30 procent af bestyrelsesmedlemmerne i DBU skal være kvinder.

I 2019 opnåede DBU, at minimum 30 procent blandt de udpegede medlemmer i nye komitéer og udvalg er kvinder, men det halter stadig.

- Hvis vi kigger på kvinderepræsentation i DBU's bestyrelse og dansk fodbold som helhed i relation til lokalunioner, divisionsforeningerne og de over 1500 klubber, så er vi langt fra at være i nærheden af målsætningerne, siger Møller.

Han peger på, at Mette Bach Kjær er eneste kvinde ud af syv medlemmer i DBU's bestyrelse.

I 2020 lavede DBU en diversitetsundersøgelse, der blandt andet viste, at kun 14 procent af alle bestyrelsesposter i de lokale fodboldklubber er besat af kvinder. Og kun 11 procent af alle formandsposter i klubberne er kvindelige.

- Både Danmarks Idrætsforbund og DBU har sat stort fokus på at øge antallet af kvinder i det organisatoriske arbejde, ligesom samfundsudviklingen med nye EU-regler og "følg eller forklar"-anbefalinger for de største selskabsformer har medvirket til at skabe bedre rammer og muligheder.

- Når disse tiltag så heller ikke virker godt nok, er vi nødt til at grave dybere i redskabskassen, siger Møller.

Han vil have diversiteten øget.

- Når jeg besøger de lokale klubber, er det tydeligt, at der er rigtig mange kvinder, som engagerer sig i fodbold, og det er glædeligt. Men det er ikke nok.

- Vi skal have mange flere kvinder engageret i såvel bestyrelser som den øvrige organisation. Vi skal sende et klart signal samt skabe plads og rammer. Derfor kan kvindekvoter være en nødvendighed, siger formanden.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“