Sport - Ritzau

DIF vil klæde forbund på til kamp mod uønskede værtskaber

DIF vil klæde forbund på til kamp mod uønskede værtskaber

DIF vil klæde forbund på til kamp mod uønskede værtskaber

Ritzau
Brøndby
Zuletzt aktualisiert um:
WCup FIFA 2026 World Cup Soccer Foto: Manu Fernandez/Ritzau Scanpix

Danske sportsforbund kan skæve til en række nye anbefalinger, når værter for store turneringer skal findes.

VM i Qatar, OL i Kina og en bølge af turneringer i Saudi-Arabien.

I disse år bliver mange store sportsbegivenheder afholdt i lande, som af Danmark og andre vestlige lande kritiseres for brud på menneskerettigheder.

26 nye anbefalinger fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) skal nu klæde specialforbundene og atleterne bedre på til at navigere i de mange værtskaber.

Anbefalingerne er blevet udarbejdet af en dialoggruppe, hvor Amnesty International, Kulturministeriet og Dansk Boldspil-Union (DBU) blandt andet har deltaget.

I første omgang kredser de omkring forbundenes muligheder for at forhindre, at værtskaber havner hos lande med "store demokratiske underskud".

Her gælder det blandt andet om at søge alliancer med lande, der deler de danske holdninger.

Men rækker det ikke, er der også råd til processen under og efter tildelingen af værtskabet. Og her foreslås det eksempelvis at kræve bæredygtighed og skærme atleterne fra debatten, hvis de ikke ønsker at være en del af den.

De nye tiltag er en god rettesnor, mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

- Vi skal selvfølgelig ikke holde fanen så højt, at vi letter fra jorden og flyver væk fra overfladen. Og løbe så langt foran flokken, at de mister sporet af os, siger han i forbindelse med DIF's årsmøde.

- Men omvendt er vi nødt til at gå forrest. Vi er nødt til at sørge for, at man ikke igen lukker øjnene og tildeler en VM-slutrunde i fodbold til et land, hvis holdning til menneskerettigheder, korruption og helt almindelige værdier er så langt fra vores. Det betyder ikke, at vi altid vinder, får ret eller er i flertal.

- Men det at have principper, som styrer, guider og irammesætter den indsats, er vigtig, siger ministeren.

Selv som et lille land kan Danmark opnå stor indflydelse ved at slå ned de rigtige steder, mener DIF-formand Hans Natorp. For eksempel ved at få menneskerettigheder skrevet ind som kriterie i budprocessen.

- Det vil være et stort og vigtigt skridt set fra dansk side. Det er ikke det samme, som at vi er enige om, hvilket niveau vi så vurderer efter. Men bare det at skulle forholde sig til det vil muligvis være nok til at fjerne de allerværste eksempler, siger han.

Anbefalingerne blev officielt vedtaget på DIF's årsmøde lørdag eftermiddag. Ved samme lejlighed blev Hans Natorp helt som ventet valgt som formand for DIF for de kommende to år. Han stillede op uden modkandidater.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“