Sport - Ritzau

Eks-skipræsident afviser at have taget imod bestikkelse

Eks-skipræsident afviser at have taget imod bestikkelse

Eks-skipræsident afviser at have taget imod bestikkelse

Ritzau
Hokksund
Zuletzt aktualisiert um:
FILES-BIATHLON-WORLD-OPENING-DOPAGE Foto: Barbara Gindl/Ritzau Scanpix

Tidligere præsident i internationalt skiskydningsforbund nægter sig skyldig i anklager om korruption.

Efter næsten seks års tavshed afviste den korruptionsanklagede Anders Besseberg, at han skulle have udnyttet sin stilling, da han var præsident i Det Internationale Skiskydningsforbund (IBU).

Onsdag var den 77-årige nordmand i retten i den norske by Hokksund. Her skulle han afgive forklaring i retten. Det meste af dagen er sat af til Bessebergs frie forklaring.

Allerede indledningsvist slog han ifølge NTB fast, at han nægter sig skyldig i sagen.

- Jeg lod mig ikke påvirke i nogen retning og gjorde mit ypperste i ligestilling og konflikter ved at behandle alle nationer ens og retfærdigt.

- Jeg har ikke udnyttet min position til private formål eller fortjeneste. Jeg stoppede også som generalsekretær i Norges Skiskydningsforbund, så der ikke kunne stilles spørgsmål ved min habilitet som præsident i IBU.

Anders Besseberg er tiltalt for grov korruption, som knyttes til hans tid som IBU-præsident fra 1993 til 2018. Beskyldningerne gælder forhold, der skete fra 2009 til 2018. Strafferammen lyder på ti års fængsel.

Anklageskriftet omhandler bestikkelse i form af tre luksusure, eksklusive jagtture, samvær med prostituerede og en leasingbil.

Ifølge anklagerne modtog Anders Besseberg bestikkelsen for at beskytte russiske interesser og hjælpe Rusland med at skjule brugen af doping.

- Jeg har ingen interesse for ure eller kendskab til mærker eller værdi, siger Besseberg og tilføjer, at ure har været meget brugt som gaver i idrætten, og at han burde have undersøgt værdien af de ure, han fik.

Ifølge anklageskriftet havde urene en samlet værdi på næsten en kvart million danske kroner.

Besseberg blev også spurgt til et påstået besøg af en prostitueret i forbindelse med et alpint stævne i Rusland i 2013. Og nordmanden bekræfter, at han fik besøg af en kvinde på sit hotelværelse.

- Jeg var træt og havde også drukket til middagen, og jeg sov, da det bankede på døren. Udenfor stod en yngre og normalt klædt kvinde, som jeg lukkede ind på værelset.

- Jeg gjorde det, fordi jeg troede, at hun var en af arrangørerne og skulle redegøre for tidsplanen, siger Besseberg.

Han forklarer desuden, at det var normalt, at der kom repræsentanter, der snakker det lokale sprog og kender til protokollen i det respektive land.

- Så snart kvinden kom ind på værelset, gik jeg tilbage i sengen og dækkede mig til med dynen. Da jeg spurgte, hvilke beskeder hun havde til mig, svarede hun noget på russisk.

- Jeg tror også, jeg prøvede at snakke til hende på tysk, men fik ikke noget svar. Jeg forklarede på engelsk og med fagter, at jeg skulle sove. Det sidste, jeg husker, var, at hun rystede på hovedet og gik.

- Jeg modtog ingen seksuelle ydelser fra denne kvinde, som kun var inde på mit værelse i to-tre minutter, siger Besseberg.

I 2018 trådte Anders Besseberg tilbage fra posten som præsident i IBU, efter at han havnede i politiets søgelys.

Sagen gik i gang tirsdag og forventes at komme til at vare frem til 16. februar. Der er blandt andet sat seks dage af til krydsforhør af Anders Besseberg.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“