Sport - Ritzau

Fodboldens skuffede Robin Hood kan ende bag tremmer

Fodboldens skuffede Robin Hood kan ende bag tremmer

Fodboldens skuffede Robin Hood kan ende bag tremmer

Ritzau
Lissabon
Zuletzt aktualisiert um:
FILES-HUNGARY-PORTUGAL-FBL-HACKING-TRIAL Foto: Ferenc Isza/Ritzau Scanpix

Football Leaks-bagmanden Rui Pinto mistede troen på den rene fodboldverden og afslørede den, men det har ikke rykket nok, siger eksperter.

Fredag falder der i Portugal dom over manden, der står bag en af de største afsløringer i international fodbold nogensinde, som siden har afsløret både spillere og klubber i mere eller mindre lyssky forehavender.

Rui Pinto, den nu 34-årige portugisiske mand bag Football Leaks, hackede sig fra 2015 og frem til 2019 vej til mere end 70 millioner dokumenter fra fodboldverdenens mørke afkroge.

Han afslørede skattesnyd, hemmelige udbryderplaner og brud på Financial Fair Play og meget andet. En torn i øjet på klubberne, en Robin Hood for mange fodboldelskere.

Anklageren mener, han har brudt en lang række love, han mener selv, at han er whistleblower og skal beskyttes under de regler. Nu skal retten afsige sin dom.

- Jeg jagtede ikke en bestemt klub eller et bestemt forbund eller land. Hvis jeg har data fra en bestemt klub, hvorfor skulle jeg så ikke dele den med andre? Jeg har delt alt, jeg havde, har Pinto tidligere sagt.

Meget tyder dog på, at han selv ender med den mest synlige straf. Alt imens Ronaldo tjener kassen i Saudi-Arabien og Messi i PSG, og Manchester City er klar til Champions League-semifinale.

For faktum er, at mens en lang række af fodboldens største aktører blev afsløret i urent trav, så har de kunnet fortsætte deres virke i stor udstrækning, mens Pinto selv står med 147 tiltalepunkter på halsen for forsøg på afpresning og ulovligt at tilegne sig hemmelig information.

- Det er ikke de store konsekvenser, der er kommet ud af Football Leaks, siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Play the Game.

Han er ærgerlig over, at afsløringerne ikke har ført flere ændringer med sig.

- Der har været nogle isolerede enkeltsager og sager om skattesvindel, men grundlæggende systemændringer har vi ikke for alvor set. Her har fodboldpolitikerne svigtet, forklarer han.

Blandt de 14 medier fra European Investigative Collaborations (EIC), som Pinto gav adgang til de mange millioner dokumenter, var Politiken.

Journalist Jeppe Laursen Brock fra Politiken estimerer, at han har læst eller skimmet i omegnen af 10.000 dokumenter som en del af arbejdet.

Han var med til at afsløre samarbejdet mellem FC Nordsjælland-ejer Right to Dream og Manchester City i forhold til at få fingre i unge, afrikanske spillere, ligesom selvsamme City ville tjene penge på at handle kinesiske spillere via en tur til Vejle.

Han har også svært ved at få øje på afsløringernes effekt.

- Jeg tror, hvis jeg skal være helt ærlig, at Rui Pinto er en smule skuffet over, at der ikke har været større forandringer i fodbold, end der har været. Det er alle os, der har beskæftiget sig med Fodbold Leaks, også, tror jeg, siger Laursen Brock.

Ifølge ham kan der dog komme flere skvulp i sagen, da de mange millioner dokumenter stadig kan gemme på hemmeligheder.

- Jeg vil sige, at det er rimeligt at tro, at der ligger flere historier, der er værd at fortælle, siger han.

Rui Pinto var for år tilbage blot en fantastisk FC Porto-fan, men han opdagede, at også hans egen klub brugte ufine metoder til at forblive en magtfaktor.

Han blev ganske enkelt ramt af fodboldlede og ville afsløre råddenskaben, men er nu selv på anklagebænken. Om ikke andet har han gjort omverdenen klogere, mener Stanis Elsborg.

- Football Leaks har været med til at give et ret unikt indblik i nogle af skyggesiderne og de mange lyssky ting, som foregår i kulisserne i international fodbold, siger han.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“