Sport - Ritzau

Fodboldkvinder kritiserer Fifa for saudisk samarbejde

Fodboldkvinder kritiserer Fifa for saudisk samarbejde

Fodboldkvinder kritiserer Fifa for saudisk samarbejde

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
Nations League: Danmark - Tyskland Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Sofie Junge Pedersen er en af forfatterne bag et åbent brev til Fifa, der kritiseres for en sponsoraftale.

Over 100 professionelle fodboldkvinder fra 24 lande har sendt et åbent brev til Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), som der rettes en skarp kritik af.

Blandt forfatterne til brevet er den danske landsholdsspiller Sofie Junge Pedersen. Spillerne er utilfredse med en sponsoraftale, som Fifa og præsident Gianni Infantino har lavet med saudiske Aramco.

- Kære præsident Infantino. Saudi Aramco-sponsoraftalen er en langemand til kvindefodbold, indleder fodboldkvinderne brevet.

Saudi Aramco er et olieselskab, der er ejet af Saudi-Arabien. Fodboldspillerne er utilfredse med, at aftalen er indgået med et land, der ikke overholder menneskerettighederne og undertrykker kvinder.

Desuden mener fodboldkvinderne, at en aftale med en oliegigant sender et skidt signal i kampen for et bedre klima.

- Denne sponsoraftale er ikke bare et selvmål for fodboldsporten. Fifa kunne lige så godt hælde olie ud over banen og sætte ild til den, skriver spillerne i brevet.

- Vores job som professionelle spillere har været en drøm for os og er det for alle de piger, der skal blive fremtidens spillere. Vi er ikke tjent med, at vores øverste organisation allierer sig med denne mareridtsagtige sponsor.

Fifa meddelte i april, at forbundet havde indgået en fireårig aftale med Saudi Aramco, der står til at blive en af sponsorerne ved VM for herrer i 2026 samt VM for kvinder året efter.

Ifølge Fifa vil aftalen komme til at gavne kvindefodbold økonomisk.

- Fifa værdsætter samarbejdet med Aramco og forbundets mange andre kommercielle partnere, oplyser en talsperson fra Fifa til Reuters.

Sofie Junge spiller selv i italienske Inter, der har en aftale med to sponsorer fra Qatar, der også er kritiseret for ikke at overholde menneskerettighederne.

Hun forsvarer valget af Inter med, at det er svært at være helt uafhængig af sponsorater fra lande, der krænker menneskerettighederne.

- Jeg har så valgt at blive i den her branche, hvor vi kan bruges på godt og ondt, men samtidig står jeg fast på at bruge min stemme, siger hun til Politiken.

- Det er vigtigt for mig, at uanset hvem der er sponsor, kan det simpelthen ikke fratage mig retten til at tale om menneskerettighedskrænkelser og argumentere for, at der skal ske noget på det her område.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“