Sport - Ritzau

Håndboldkvinder går på jagt efter betalt barsel

Håndboldkvinder går på jagt efter betalt barsel

Håndboldkvinder går på jagt efter betalt barsel

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
Kvindehåndbold pokalsemifinalen mellem Nykøbing Falster Håndbold og Viborg HK ved Santander Final4 i Blue Water Dokken i Esbjerg fredag den 29. december 2023. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Håndbold Spiller Foreningen og kvinderne i den danske liga vil have klubberne til at betale løn under barsel.

Der er økonomisk pres på kvindelige håndboldspillere i den danske liga, hvis de sætter et barn i verden. De får nemlig ikke løn af klubberne under barsel.

Det er uhensigtsmæssigt og urimeligt, og derfor skal det laves om, mener håndboldspillernes fagforening, Håndbold Spiller Foreningen.

- Vi har siden sommerferien været i gang med at afdække, hvad spillerne mener. Den overskyggende tilbagemelding er, at spillerne føler, at der er behov for ændringer, siger Torben Vinther, direktør i fagforeningen.

Den tidligere landsholdsspiller Maria Fisker fra Viborg HK har født to børn i sin karriere. Hun måtte nøjes med barselsdagpenge, men var hurtigt tilbage på sin normale løn, fordi hun lavede et lyncomeback. Men lyncomeback er ikke nødvendigvis en god ting.

- Der kan opstå et økonomisk pres for at komme hurtigt tilbage. Men du kan have trænet nok så meget og være i formidabel form under din graviditet, og så kan der opstå noget, der udsætter et comeback, siger hun og peger på fysiske eller mentale udfordringer efter fødslen.

- Det er ikke givet, at man bare laver et lyncomeback, og derfor er det vigtigt, at økonomi ikke bliver en faktor, når man sætter børn i verden midt i karrieren, siger Fisker.

Både hun og Torben Vinther er med på, at det er et vilkår som elitesportsudøver, at der opstår et pres, når man bliver gravid.

- Der er forventninger fra holdkammerater, klub, sponsorer og tilskuere. Og spillerne vil hellere end gerne hurtigt tilbage. Det pres er en del af det specielle job, det er at være idrætsudøver. Det kan vi ikke gøre noget ved.

- Men det økonomiske pres kan vi gøre noget ved. Det behøver ikke være der. Så ambitionen er, at vi skal have begrænset det pres. Til en start kan vi gøre det ved at sikre tre måneders betalt barsel, siger Torben Vinther.

Fagforeningen har ikke en færdigbrygget plan for, hvordan den målsætning bliver opnået. Det er op til klubberne at blive enige om, lyder det.

Ifølge Annette Wirén Larsen, der spiller for HH Elite i Horsens og lige efter jul fødte sit første barn, er det afgørende, at der bliver tale om en kollektiv løsning.

- Vi kan ikke forhandle om det i vores kontrakter. Vi kan ikke sige, at vi gerne vil have tre måneders betalt barsel, for så risikerer vi, at vi ikke får en kontrakt.

- Vi kan ikke forhandle på den måde som enkeltspillere. Derfor skal der være en fælles aftale, og det skal være en del af standardkontrakten, siger hun og understreger, at hun er blevet ordentligt behandlet under sin graviditet.

Hos Divisionsforeningen, som repræsenterer klubberne, har direktør Thomas Christensen hidtil ikke mærket et behov for betalt barsel.

- Der er en procedure lige nu, og jeg føler, at den er anerkendt af både klubber og spillere. Der er ikke andet, der har ramt mit bord, siger han.

I hvert fald ikke før Torben Vinther for ganske nylig rettede henvendelse til Thomas Christensen, som er åben for dialog.

- Vi tager altid imod en invitation til en snak, siger direktøren, som dog understreger, at penge til betalt barsel ikke hænger på træerne.

- Næsten alle de penge, vi skraber sammen, giver vi til spillerne. 80 procent af omsætningen bruges på omkostninger til personale. Hvis vi skal bruge flere penge, skal vi finde flere penge eller fordele pengene anderledes.

- En omfordeling kommer til at gå ud over spillerne, fordi de i forvejen får næsten alle pengene. Hvis de gerne vil have betalt barsel, så får de bare færre penge ind på kontoen hver måned, siger Christensen.

Ifølge Torben Vinther er spillerne fuldt bevidste om, at betalt barsel kan føre til mindre løn.

- Det er en omfordeling af pengene, spillerne beder om, siger han.

- Den samlede økonomi i håndbolden har den størrelse, som den har, men det koster ikke klubberne noget, hvis de alle bidrager ligeligt til en løsning. Så vil de konkurrencemæssigt være lige så godt stillet som før, men de vil have spillere med bedre vilkår.

- Samtidig vil vi have taget et godt skridt imod en fremtid, hvor den enkelte er lidt mere fri til at vælge at stifte familie, når man er klar til det, og ikke først når man har råd eller vælger at indstille sin karriere.

I 2022 reagerede herreklubberne skeptisk på indførelsen af øremærket barsel til mænd, og derfor forventer Torben Vinther, at betalt barsel til kvinder kommer til at kræve noget overtalelse.

- Det var bekymrende at se, hvordan klubberne tog imod den øremærkede barsel til mænd, hvor vi ellers har en køreklar og efterprøvet løsning, så vi er ikke optimister. Men vi har et klart mandat fra spillerne til at gå efter det.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“