Håndboldmænd er klar til medaljespil efter kvartfinalegyser

Lille
OL 2024: Håndbold: Danmark - Sverige Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Håndboldlandsholdet skal spille om medaljer ved OL efter en 32-31-sejr over Sverige.

I et OL med få danske succesoplevelser kan man fortsat regne med håndboldlandsholdene.

Mændene fulgte onsdag aften i kvindernes fodspor og kvalificerede sig til semifinalen. I Lille blev Sverige nedlagt med 32-31 i en nervepirrende forestilling.

Dermed fortsætter Mikkel Hansens karriere og Niklas Landins landsholdstid i to kampe mere. Danmark møder enten Norge eller Slovenien i semifinalen på fredag.

Før pausen havde Danmark længe et klart overtag og førte i flere omgange med fire overskydende mål.

En veloplagt Simon Pytlick voldte det svenske forsvar alverdens kvaler, og når de blå-gule stødte frem for at genere Mathias Gidsel, var der masser af plads til Lukas Jørgensen på stregen.

Tusindvis af danske fans på det "overskårne" fodboldstadion i den nordfranske by gav holdet højlydt opbakning og hyggede sig med udsigten til en ny dansk håndboldfest.

Midtvejs i halvlegen kom Sverige dog mærkbart bedre med. Det faldt sammen med, at holdets angrebsstrateg Jim Gottfridsson kom banen og skabte struktur i offensiven.

Det danske forsvar fik sværere og sværere ved at holde tæt, når svenskerne kom væltende ind med deres fysiske styrke. Den tidligere Aalborg-profil Felix Claar var konstant farlig, når han kom tæt på den danske forsvarskæde.

Niklas Landin, der ofte har spillet stærkt mod netop Sverige, havde en stille halvleg med kun tre redninger og blev erstattet af Emil Nielsen fra anden omgangs start.

Da var stillingen 16-16, og jævnbyrdigheden fortsatte efter pausen.

Selvom danskerne kom foran 21-19, sad man aldrig med en fornemmelse af, at de var ved at løbe Sverige over ende. Præcis som i EM-kampen i München i januar var svenskerne ikke til at ryste af.

Gidsel løb sig fast i det svenske forsvar. Og i den anden ende havde Sverige stadig held med skuddene fra mellemdistancen.

Sverige førte 23-22, og Nikolaj Jacobsen satte Mikkel Hansen ind for at give angrebet noget andet end Rasmus Lauge og Thomas Arnoldsens duelspil. Det gav også landstræneren mulighed for lidt senere at spille syv mod seks.

Hansen økonomiserede med sine skridt, men håndboldhjernen fejler stadig intet, og han leverede en vigtig scoring på hopskud til 27-26, da angrebet var løbet tør for afleveringer.

Det blev overtalsspillet syv mod seks, der banede vejen til semifinalen. Der blev plads til Gidsel og stregspillerne, og Danmark havde omsider et lille overtag.

Mikkel Hansen brændte et straffekast ved 32-31-føring 54 sekunder før tid, men det fik ingen betydning, for i den anden ende fodparerede Emil Nielsen Oscar Bergendahls forsøg fra stregen og afgjorde kampen.