Sport - Ritzau

Italiens premierminister blander sig i speget boksesag: Ikke fair

Italiens premierminister blander sig i speget boksesag: Ikke fair

Italiens premierminister blander sig i speget boksesag: Ikke fair

Ritzau
Paris
Zuletzt aktualisiert um:
BOXING-OLY-PARIS-2024 Foto: Mohd Rasfan/Ritzau Scanpix

Der blev ikke bokset på lige vilkår, da italiener tabte til omdiskuterede Imane Khelif, mener premierminister.

Torsdagens måske mest bemærkelsesværdige historie ved OL udspillede sig i boksehallen.

Efter bare 46 sekunders kamp trak italienske Angela Carini sig fra sin kamp mod algeriske Imane Khelif, der er med ved OL, selv om hun sidste år blev diskvalificeret fra VM.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) havde på Khelifs profil på OL-hjemmesiden skrevet, at hun var diskvalificeret på grund af for højt niveau af det mandlige kønshormon testosteron.

1. august blev oplysningen erstattet af et link til en pressemeddelelse om, at enhver person har ret til at udøve sport uden at blive diskrimineret.

Ifølge IBA (Det Internationale Bokseforbund) blev hverken Khelif eller Lin Yu-Ting fra Taiwan direkte testet for testosteron, men dumpede i en "anerkendt" test, der viste, at hun havde konkurrencemæssige fordele over for andre kvinder. Hvad testen præcist målte "forbliver fortroligt".

Efter kampen brød Angela Carini sammen i gråd og nægtede at give sin modstander hånden efter kampen, som har fået sociale platforme til at stå i flammer.

Hos det store italienske sportsmedie La Gazzetta dello Sport fylder historien hele forsiden med blandt andet en udtalelse fra Italiens premierminister, Giorgia Meloni, der er på besøg i den italienske OL-lejr i Paris.

Hun erklærer sig uenig i Den Internationale Olympiske Komités (IOC) beslutning om at lade Imane Khelif bokse ved OL.

- Det er en kendsgerning, at med niveauet af testosteron i den algeriske atlets blod var kampen ikke fair, siger Giorgia Meloni ifølge La Gazzetta dello Sport.

- Jeg mener, at atleter med mandlige genetiske karakteristika ikke skal konkurrere i kvindelige konkurrencer. Ikke fordi man skal diskriminere nogen, men man bør beskytte atleternes rettigheder til at konkurrere på lige vilkår.

- Det her var ikke lige vilkår, hvis du spørger mig, siger Meloni ifølge La Gazzetta dello Sport.

Da Imane Khelif sidste år blev diskvalificeret fra VM, kaldte hun det en konspiration og et plot. Hun var chokeret og fortalte, at hun aldrig havde haft problemer med at deltage i konkurrencer.

Ifølge NBC har hun altid konkurreret som kvinde og identificerer sig heller ikke som værende transkvinde, hvilket hun blandt andet beskyldes for.

Efter torsdagens OL-dyst var Angela Carini grædefærdig, da hun mødte pressen, men holdt sig trods alt fra at mistænkeliggøre sin algeriske modstander.

- Jeg afsluttede kampen, fordi jeg efter det andet slag mærkede en stærk smerte i næsen. I så alle min næse, som begyndte at bløde. Jeg tabte ikke, men jeg overgav mig af modenhed, sagde Carini ifølge Reuters, inden hun grædende blev trukket væk fra journalisterne i den såkaldte mixed zone.

Det var IBA (The International Boxing Association), der diskvalificerede Imane Khelif fra VM sidste år, og normalt er det også IBA, der arrangerer boksekonkurrencerne ved OL.

Men IBA er kommet på kant med IOC, som ikke længere anerkender forbundet. Derfor har IOC selv oprettet en komité, der står for boksekonkurrencerne ved OL.

Den komité har godkendt, at Imane Khelif kan være med med begrundelsen, at "alle atleter, der deltager i bokseturneringen ved de OL i Paris, overholder konkurrencens berettigelses- og adgangsregler."

Også Lin Yu-Ting fra Taiwan blev diskvalificeret fra VM sidste år, og også hun har fået grønt lys til at deltage ved OL. Hun bokser sin første kamp fredag.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“