Magtdemonstration sikrer dansk OL-guld og perfekt farvel

Lille
OL 2024: Herrehåndbold finale: Danmark - Tyskland Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danmark leverede en gigantisk præstation og vandt olympisk guld i Mikkel Hansen og Niklas Landins afskedskamp.

Sikke en OL-afslutning. Sikke en magtdemonstration. Og sikke en afsked med to af dansk håndboldhistories største spillere.

Med en eventyrlig præstation vandt Danmark den olympiske finale mod Tyskland med de surrealistiske cifre 39-26 efter 21-12 ved pausen. Det er anden gang, det mandlige landshold vinder sportens mest prestigefyldte turnering.

Finalen blev den perfekte afsked med Mikkel Hansen - dette håndboldikon og forbillede for tusinder af børn, der spillede karrierens sidste kamp og fik en oplevelse, han formentlig sent vil glemme.

At Hansens eneste bidrag i første halvleg var en scoring på straffekast, og at Danmark alligevel var knusende overlegen, viser blot, at han efterlader et landshold i prægtig forfatning.

Simon Pytlick og Mathias Gidsels verdensklasse har gjort Mikkel Hansen overflødig. Og Gidsel slog med sine 11 finalemål Hansens rekord for flest mål i en OL-turnering. Sådan ser det perfekte generationsskifte ud.

Med Rasmus Lauge som pågående og målfarlig playmaker imellem de to backer spillede holdet i lange perioder håndbold af en anden og bedre verden.

Man skal grave dybt i hukommelsen for at finde en dansk landskamp med mere sublimt angrebsspil, end det Nikolaj Jacobsens mænd leverede før pausen.

Efter at have knoklet sig gennem nervøse kvart- og semifinaler smed spillerne alle hæmninger og udførte angrebssystemerne til noget nær perfektion.

Der var spillet 22 minutter, da Danmark kom foran med ti mål, 19-9. Det er næsten groteske cifre i en stor finale.

Forsvaret lukkede af foran Niklas Landin, der ikke behøvede at lave mirakler i sin 283. og sidste kamp for Danmark. Lillebror Magnus benyttede til gengæld lejligheden til at spille en af karrierens allerbedste landskampe.

Seks minutter inde i anden halvleg havde Tysklands landstræner, Alfred Gislason, opbrugt sine timeouter. Den erfarne islænding fandt aldrig det modtræk, der kunne give hans spillere læ for stormvejret.

Det var næsten synd for de mange franske tilskuere, som aldrig fik en spændende finale. Man må håbe, at de nød håndboldopvisningen. Om ikke andet fik de skrålet Marseillaisen, så det rungede under taget på det overdækkede fodboldstadion i Lille.

Emil Nielsen kom ind og reddede et straffekast i anden halvleg. Måske for at vise, at målet også fremover er i gode hænder.

Landstræner Nikolaj Jacobsen, der ellers ikke er kendt for at være en sentimental type, tog mod slutningen Landin ud, så de tusindvis af danske fans kunne klappe ham på vej til bænken.

Og Mikkel Hansen fik sine sidste håndboldminutter som spilstyrer på et hold i total eufori. Bedre afsked kunne han ikke have drømt om.