Sport - Ritzau

Ny fodboldmyndighed skal indskrænke engelske klubbers frihed

Ny fodboldmyndighed skal indskrænke engelske klubbers frihed

Ny fodboldmyndighed skal indskrænke engelske klubbers frihed

Ritzau
London
Zuletzt aktualisiert um:
FILES-QATAR-ENG-FBL-MAN UTD Foto: Karim Jaafar/Ritzau Scanpix

Regeringen i Storbritannien vil oprette en myndighed, som får mandat til at regulere engelske klubbers ageren.

Premier League er verdens rigeste og mest sete fodboldliga, men engelsk fodbold bevæger sig på kanten af et skråplan på flere fronter, mener regeringen i Storbritannien.

Derfor ønsker den at oprette en myndighed med mandat til at regulere engelsk fodbold, herunder klubbernes handlefrihed på flere områder.

Det fremgår af et udkast til et dokument, som er blevet frigivet af den britiske regering.

Formålet er i hovedtræk at kunne regulere, hvilke ejeres hænder klubberne kan ende på, at blokere for klubbers eventuelle forsøg på at slutte sig til udbryderligaer samt sikre en økonomisk bæredygtighed, som skal forplante sig ned gennem hele det professionelle fodboldsystem i landet.

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, siger, at forslaget vil "beskytte vores smukke sport for fremtidens generationer".

- Trods sportens succeser både herhjemme og i udlandet ved vi, at der er store udfordringer, som truer både store og små klubber, siger han.

- De nye og modige planer flytter fansene tilbage i hjertet af fodbold og beskytter den rige historie og de mange traditioner, som vores elskede klubber står for.

Arbejdet med at komme frem til forslaget har stået på siden 2021 og er sket i tæt samarbejde med diverse fanorganisationer. Det blev sat i gang af den daværende sportsminister Tracey Crouch.

Regeringen og fans har udtrykt bekymring for fodboldens fremtid i landet, og arbejdet blev sat i gang på bagkant af seks storklubbers forsøg på at blive del af en eksklusiv udbryderliga samt den kontroversielle saudiarabiske overtagelse af Newcastle United.

Den uafhængige myndighed, som regeringen foreslår, skal stå for at give fodboldklubber licens til at operere, sanktionere dem efter behov og godkende køb af klubber.

Altså vil myndigheden også få mandat til at afvise aspirerende klubkøbere.

Det sker, efter at debatten om folk fra især Mellemøsten, der kritiseres for at "sportswashe" deres omdømme med kæmpe sportsinvesteringer, er tiltaget.

Manchester City ejes af en investeringsfond fra Abu Dhabi, Newcastle blev i 2021 købt af en saudiarabisk investeringsfond, som er ejet af den saudiske kongefamilie, mens der er rygter om et muligt kommende qatarsk ejerskab af Manchester United.

Premier League-ledelsen har anerkendt behovet for forandring i engelsk fodbold, men har udtrykt skepsis over for oprettelsen af en fodboldmyndighed. Det Engelske Fodboldforbund (FA) er positivt stemt over for tiltaget.

Sagen er nemlig den, at mens Premier League er verdens uden sidestykke største kommercielle succes som national fodboldliga, er den enorme økonomiske vækst ikke sivet ned gennem rækkerne.

Siden oprettelsen af Premier League i 1992 har 64 engelske klubber været sat under administration grundet økonomisk uføre.

Den nye myndighed skal være med til at sikre, at klubberne fra øverste niveau ned til National League, som er femtehøjeste niveau, opnår større bæredygtighed.

Hvorvidt der er lovgrundlag for at indskrænke eksempelvis Premier League-klubbernes handlefrihed, som udkastet foreslår, vides ikke på nuværende tidspunkt.

/ritzau/Reuters/AFP

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“