Sport - Ritzau

Super League-klubber får medhold ved EU-domstolen

Super League-klubber får medhold ved EU-domstolen

Super League-klubber får medhold ved EU-domstolen

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
News - Presentation of the book Foto: Afp 7 Vía Europa Press/Ritzau Scanpix

Uefas og Fifas regler for driften af europæisk fodbold strider mod EU's konkurrenceregler, fastslår domstol.

Det vingeskudte fodboldprojekt European Super League fik ny luft, da EU-domstolen torsdag gav klubberne bag medhold i sagen om Uefas (Det Europæiske Fodboldforbund) og Fifas (Det Internationale Fodboldforbund) misbrug af magt i fodboldverdenen.

Den længe ventede kendelse fra Den Europæiske Unions Domstol kom torsdag, og den slog fast, Uefas og Fifas krav om at skulle godkende nye turneringer er i strid med EU-retten.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Fifas og Uefas regler, som foreskriver, at ethvert projekt på tværs af klubber skal godkendes af dem (Fifa/Uefa, red.), såsom Super League, og at man kan forbyde klubber og spillere at deltage i sådanne turneringer, er ulovligt, lyder det i dommen fra EU-domstolen ifølge Reuters.

Dermed kan klubber og private aktører starte egne ligaer, uden at det giver Fifa og Uefa ret til at sanktionere klubber - eller true spillere med sanktioner - som man ellers så, da Super League blev annonceret.

Blandt andet truede Fifa og Uefa med, at spillere ville blive udelukket fra landsholdsfodbold, hvis de deltog i Super League. Mens klubberne, som bøjede af og kom tilbage i Uefa-varmen måtte gå bodsgang i form af millionbøder.

Dog slog EU-domstolen fast, at dommen ikke skulle ses som en blåstempling af selve Super League-projektet.

Sagen udspringer fra april 2021, da Super League blev lanceret af 12 europæiske storklubber.

Mindre end 48 timer efter lanceringen trak ni af klubberne sig fra projektet, der var blevet mødt af enorm utilfredshed fra både fans, politikere og andre fodboldklubber.

De ni klubber, der trak sig, var AC Milan, Inter, Atlético Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal og Tottenham.

I dag er kun Real Madrid og FC Barcelona fortsat en del af Super League-projektet, og det er de to klubber, der har ført sagen. Juventus trak sig fra projektet i juni i år.

For et år siden havde generaladvokaten ved EU-domstolen en foreløbig vurdering klar, som ellers talte til Uefas fordel.

Ifølge generaladvokaten var det ikke i strid med EU's konkurrencelove, at Uefa ikke vil give licens til andre turneringer end deres egne.

Men domstolen endte altså med en kendelse til fordel for Super League-klubberne.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“