USA's basketkvinder sejrer i sidste OL-finaledrama

Paris
BASKETBALL-OLY-PARIS-2024-FRA-USA Foto: Aris Messinis/Ritzau Scanpix

OL's sidste sæt guldmedaljer gik til USA, da nationens basketkvinder kopierede mændene og slog Frankrig.

I en kopi af mændenes basketballfinale blev udkommet det samme, da USA's basketkvinder tog OL-guld med en finalesejr over de franske værter. Det er ottende OL i træk, at USA's kvinder tager guldet.

De amerikanske storfavoritter var dog hårdt presset i sejren på 67-66, i hvad der markerede afslutningen på konkurrencerne ved de olympiske lege i Paris.

Frankrig kunne udligne til sidst, men skød en toer i stedet for en treer og tabte.

Med guldmedaljen rykker USA forbi Kina i medaljerangeringen. Begge hentede 40 guldmedaljer ved legene, men USA tog flere sølv- og bronzemedaljer.

USA's havde som vanligt badet sig igennem det meste af den olympiske turnering uden dog at imponere, men i finalen mod de franske værter kom holdet gevaldigt under pres.

Det skyldtes ikke mindst, at de amerikanske kvinder var alenlangt fra den træfsikkerhed, man normalt kender holdet for.

Med en 15-9-føring efter første periode så det stadig til at gå nogenlunde planmæssigt for favoritterne. Men spillet var ikke prangende.

Det udnyttede Frankrig i anden periode. Med aggressivt forsvarsspil lykkedes det at forstyrre de usikre amerikanere.

Stille og roligt åd de af forspringet, og da holdene gik til pausen var det hele lige ved 25-25, og det franske publikum var i den grad antændt.

Det blev bestemt ikke mindre, da OL-værterne scorede ti point fra start af tredje periode, mens amerikanerne slet ikke kunne finde kurven.

Sensationen lurede i den grad, da Frankrig var foran 35-25, og først der så det ud til at gå op for storfavoritterne, at der måtte kæmpes ekstraordinært hårdt, hvis guldet skulle hjem.

Med arbejdshandskerne på i defensiven sled de amerikanske kvinder sig tilbage i opgøret, og inden sidste periode var man tilbage i front med 45-43.

Men spillet kom på intet tidspunkt til at flyde, og de franske kvinder holdt fast som en slange viklet om et bytte.

Frankrig kom foran 53-51 med godt fire minutter igen, men i den afgørende fase havde USA den fornødne kølighed. Modsat de franske kvinder.

De fik et sidste angreb på nogle få sekunder og kunne udligne med en trepointscoring, men afsluttede inde fra feltet og måtte nøjes med sølv.