Leserbrief

„Til kamp for havmiljøet“

Til kamp for havmiljøet

Til kamp for havmiljøet

Nils Sjøberg
Nils Sjøberg
Kolding
Zuletzt aktualisiert um:
Nils Sjøberg
Nils Sjøberg Foto: Anders Sonne

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Nils Sjøberg spricht sich dafür aus, die vier Klärwerke in Sonderburg, Broacker, Gravenstein und Himmark in einem modernen Klärwerk zusammenzulegen. Dadurch könne unter anderem die Stickstoffbelastung um 15 Tonnen jährlich reduziert werden.

Det vil gavne havmiljøet, når de fire utidssvarende renseanlæg i Sønderborg, Broager, Gråsten og Himmark sammenlægges i et nyt centralrenseanlæg. Således vil den samlede mængde nærringstof reduceres med 15 tons kvælstof og 1,5 tons fosfor pr. år.

Spørgsmålet er derfor ikke om Sønderborg Kommune og andre kommuner skal have et nye renseanlæg, men hvor de skal placeres. Et spørgsmål som i Sønderborg Kommune ikke blev mindre af at Teknik og Miljøudvalget ikke retmæssigt inviterede alle implicerede borgere til borgermødet i Kær for et år siden.

Det er derfor med interesse, at jeg har læst en analyse, som Sønderborg Kommune, Sønderborg Forsyning og Landbo Syd har fået udarbejdet om miljøbelastningen i Alssund, Als Fjord og Augustenborg Fjorde i forbindelse med etableringen af et nyt centralrenseanlæg. 

Som det fremgår af analysen vil det udledte spildevand - uanset hvor det nye centralrenseanlæg placeres - strømme hurtigt videre ud i Lillebælt. Dermed er reduktionen fra centralrenseanlæggets mængder af kvælstof og fosfor godt nyt. Men det kan som professor Stiig Markager, ekspert i havmiljø, ikke løse problemerne for Lillebælt alene, da langt den største mængde af kvælstof og fosfor kommer fra landbruget. Det gælder i særdeleshed marker helt ned til vandet.

Desuden tilføres alle fjordene i området næringsstoffer med åvandet fra markerne. Mange af næringsstofferne bliver i fjordene, selvom vandet skiftes ud. Her forårsager de iltsvind, fiskedød og uklart vand, så fjordene ikke virker som det filter de burde være ud til Lillebælt.   

Det kan kun løses ved begrænsning af næringsstoffer. Derfor vil jeg kæmpe for, at man fra politisk side indgår aftaler med landbruget om udfasning af de lavtliggende jorde og reduktion af sprøjtemidler til gavn for vand- og havmiljøet og grundvandet. 

Det bør bl.a. ske med afsæt i  Naturfrednings Foreningens og Dansk Landbrugs fælles oplæg. 

Det er på tide at man fra politisk side tager fat i denne udfordring og finder en fælles løsning til gavn for vand- og havmiljøet og naturen og i dialog med landbruget og  centrale miljøeksperter. Det skylder vi både os selv og vores efterkommere.  

Nils Sjøberg, Folketingskandidat for Radikale Venstre i Syd- og Sønderjylland
Rytterknægten 6, Kolding

Mehr lesen

Leserbrief

Antje Beckmann, Elke und Herbert Delfs
„Horups Hotelträume …“

Leserbrief

Meinung
Allan Søgaard-Andersen
„Bekymret for det ekstreme højre“

Leserbrief

Meinung
Uwe Lindholdt
„Natur und Klima können Hand in Hand gehen“

Leserbrief

Meinung
Jan Køpke Christensen
„Sundhedsvæsenet i krise“

Leserbrief

Meinung
Kristian Pihl Lorentzen
„Hærvejsmotorvejen som grøn energi- og transportkorridor“

Leserbrief

Meinung
Asger Christensen
„På tide med et EU-forbud mod afbrænding af tøj“