Sport - Ritzau

Fifa skubber forslag om udelukkelse af Israel til juli

Fifa skubber forslag om udelukkelse af Israel til juli

Fifa skubber forslag om udelukkelse af Israel til juli

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
TOPSHOT-FBL-FIFA-CONGRESS-THA Foto: Manan Vatsyayana/Ritzau Scanpix

Palæstinas forslag om boykot af Israel kom ikke til afstemning på Fifas kongres i Thailand.

Israel bliver ikke udelukket af Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) i denne omgang.

Det står klart efter Fifas kongres i Thailand, der bliver afholdt fredag morgen dansk tid.

Det Palæstinensiske Fodboldforbund (PFA) havde stillet forslaget på baggrund af krigen i Gaza, og på forhånd havde blandt andet Det Asiatiske Fodboldforbund (AFC) og Norges fodboldforbund bakket op om det.

Israel bliver i forslaget beskyldt for brud på menneskerettighederne, diskriminering og racisme i sin nationale liga og for brud på Fifas vedtægter.

Palæstinenserne mener, at Fifa skal tage sin artikel 4 i brug. Den forbyder diskriminering af et land eller en folkegruppe.

PFA fik lov at fremføre sin sag fra talerstolen.

- Fifa har ikke råd til at være ligeglad med disse overtrædelser eller det igangværende folkemord i Palæstina, siger præsident i det palæstinensiske fodboldforbund, Jibril Rajoub, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hans modpart fra Det Israelske Fodboldforbund (IFA) svarede igen.

- Igen står vi over for et kynisk, politisk og fjendtligt forsøg fra det palæstinensiske forbud på at skade israelsk fodbold.

- IFA har aldrig overtrådt en regel, som Fifa eller Uefa har opsat, og kommer heller ikke til det i fremtiden, siger Shino Moshe Zuares ifølge AFP.

Men det blev ikke til en afstemning.

I stedet slog Fifa-præsident Gianni Infantino fast, at en eventuel udelukkelse er en sag for Fifas bestyrelse, og forbundet vil nu studere forslaget og de juridiske muligheder nærmere og forholde sig til det på et ekstraordinært møde 20. juli.

Den norske fodboldpræsident, Lise Klaveness, begrundede torsdag den norske støtte til forslaget.

- Situationen i Palæstina er så alvorlig, at vi forstår, at PFA må bede Fifa om at tage affære. Vi kan ikke med god samvittighed være ligeglade med den pågående menneskelige lidelse, siger Lise Klaveness.

I Dansk Boldspil-Union (DBU) holder man fast i, at man ikke skal træffe følelsesladede beslutninger, når man som Fifa er en såkaldt regelbaseret organisation, siger administrerende direktør Erik Brøgger på et onlinepressemøde fredag formiddag dansk tid.

- Konflikten er ekstremt følelsesladet, og derfor er den svær at håndtere for alle. Fifa er en regelbaseret organisation, og vi bruger de spilleregler, der er, for at håndtere en potentiel konflikt mellem to medlemmer.

- Det hører hjemme i Fifa Council, som nu får juridisk rådgivning om det andragende, som det palæstinensiske fodboldforbund har rejst. Altså om Israels fodboldforbund bryder nogle af Fifas regler, siger Erik Brøgger.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“