Sport - Ritzau

København vil have ungdoms-OL til byen

København vil have ungdoms-OL til byen

København vil have ungdoms-OL til byen

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
ÅBNINGSCEREMONIER UNGDOMS OL POUL-ERIK HØYER JANNE KOLLING TÆNDER OLYMPISKE ILD FAKKEL Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard drømmer stadig om OL. Nu vil København have ungdomsudgaven til byen.

Verdens største talenter inden for atletik, svømning og andre store sportsgrene skal samles i Danmarks hovedstad for at kæmpe om medaljer.

Den vision gemmer sig i en lille notits i Københavns Kommunes budgetaftale for 2024.

Her er Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti blevet enige om en hensigtserklæring om at få ungdoms-OL til byen.

Det skal ske i enten 2030 eller 2034 og skal ifølge kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) være et skridt på vejen mod at gøre København aktuel som OL-vært.

- Hvis du spørger mig, vil jeg stadig gerne have et rigtigt OL. Men jeg synes faktisk, det er virkelig fedt med et ungdoms-OL. Selvfølgelig fordi det er en smule mere realistisk, men også fordi det kan rigtig meget i forhold til kulturudveksling og det at være rollemodel, siger hun.

Borgmesteren fremlagde for halvandet år siden en vision om at gøre København til vært for OL i 2036. Det skulle være de billigste og mest bæredygtige sommerlege nogensinde, lød det.

- Det er det samme, jeg gerne vil med ungdoms-OL. Bæredygtigheden skal tænkes ind. Når vi nu alligevel skal bygge nye institutioner og faciliteter, kan vi så sørge for, at de fra start har en standard, så de kan bruges til både hverdag og store internationale stævner, så man ikke hele tiden skal bygge nyt?

I første omgang har København blot vist interesse med opbakning fra Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Nu indledes en dialog med staten, Sport Event Denmark og Den Internationale Olympiske Komité (IOC), som afvikler ungdomsudgaven af sommerlegene.

Selv hvis det skulle lykkes at få sportsbegivenheden til byen, erkender Mia Nyegaard, at der er langt til et OL på dansk jord.

- Der er forskel i både økonomi, skala, muligheder og prestige i forhold til, hvem der vil have det, og hvem man er oppe imod.

- Jeg har ikke været en del af Idrætsforeningsdanmark og talt med IOC. Men jeg har forstået, at de synes, det er et godt skridt på vejen, fordi det kommer på IOC's radar, at man kan og vil det i København, siger hun.

Ved ungdoms-OL konkurrerer deltagere fra 15 til 18 år mod hinanden.

Det afvikles ligesom de voksnes konkurrencer hvert fjerde år og har i sin nuværende form været afholdt siden 2010.

Om tre år er Senegals hovedstad, Dakar, vært for legene.

Esbjerg var vært for et lignende arrangement i 1999, men dengang deltog kun atleter fra europæiske lande og i langt færre sportsgrene.

Kultur- og fritidsborgmesteren ved endnu ikke, hvad den store udgave af ungdoms-OL vil koste.

- Det er vigtigt at holde fast i, at det er en hensigtserklæring. For København kan ikke gøre det selv. Men man skal starte med at have en vision.

- Jeg kan ikke sige præcis, hvad det vil koste. Men det kommer selvfølgelig til at kræve en del økonomi, lyder det fra den radikale borgmester.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“