Sport - Ritzau

Landsholdsspillere er spændte på tiltag mod dommerbrok

Landsholdsspillere er spændte på tiltag mod dommerbrok

Landsholdsspillere er spændte på tiltag mod dommerbrok

Ritzau
Freudenstadt
Zuletzt aktualisiert um:
New refereeing rule at the European Championship Foto: Robert Michael/Ritzau Scanpix

Kun anførerne må snakke med dommeren under EM, men de danske spillere håber på forståelse for udbrud.

Kun anførerne må snakke med dommeren under kampe ved EM i fodbold.

Alle andre risikerer en advarsel, hvis de nærmer sig dommeren for at diskutere en kendelse eller mangel på samme. Det er en markant skærpelse af reglerne.

De danske spillere forstår intentionen, men er spændte på udførelsen.

- Fodbold er et spil med mange følelser, og hvis dommeren laver en fejl, kan det være svært at holde sig tilbage, når adrenalinen pumper.

- Jeg har tidligere haft problemer med brok til dommeren, men det er blevet bedre de sidste par år, og forhåbentligt holder jeg mig i skindet til slutrunden, siger backen Alexander Bah.

EM-truppen havde i sidste uge et møde med en dommerekspert, der forklarede tiltaget i detaljer.

- Vi så nogle klip, hvor der stod otte-ni spillere omkring dommeren, og sådan skal det selvfølgelig ikke være. Men nu har vi haft det møde, og jeg tror, alle i truppen er indforståede med, at man holder sig inden for grænsen, siger Alexander Bah.

Skærpelsen var i brug i Champions League-finalen, hvor to Dortmund-spillere fik gule kort for brok.

- Jeg kan godt se teorien, men jeg ved ikke, hvor godt det bliver i praksis, siger midtbanespilleren Christian Nørgaard.

- Det har fyldt meget allerede, men jeg synes også, at man kan se tegn på, at det måske ikke bliver helt så ekstremt. At andre godt må gå til dommeren og snakke. Det er mere de meget gestikulerende bevægelser, som de gerne vil se sig fri fra.

- Det er fint, at det bliver italesat, men jeg håber ikke, det bliver sådan, at der bliver givet gult til højre og venstre, hvis man kommer med en meget umiddelbar reaktion, som man jo gør, når man føler sig bortdømt, siger Nørgaard.

Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) begrunder tiltaget med, at man vil væk fra, at en større gruppe af spillere omringer dommeren for at få en forklaring eller brokke sig, hvilket langtfra er et særsyn i topfodbold.

Og hvis kun anføreren kommunikerer, bliver det nemmere for dommeren at forklare sin beslutning og skabe tillid og en "sund atmosfære" mellem parterne, lyder det fra Uefa.

Pierre-Emile Højbjerg var udpeget som dommerens kontaktperson i testsejren over Norge, da anfører Kasper Schmeichel som målmand ifølge reglerne ikke kan udfylde rollen.

Simon Kjær og Christian Eriksen står dog foran i anførerhierarkiet, så Højbjerg må til EM formentlig helt undvære dialogen med dommeren, og det ærgrer ham.

- Jeg vil gerne forstå, hvad dommeren tænker. Eller lade ham forstå hvad jeg tænker, så vi kan mødes et sted.

- Jeg ved godt, frisparket stadig bliver dømt, men det giver en relation til næste gang, der kommer en fifty-fifty-situation. Jeg håber ikke, den relation og respekt, der er i kampen, bliver fjernet helt, siger midtbanespilleren.

Uanset håndhævelsen er skærpelsen forholdsmæssigt ikke en katastrofe, mener Højbjerg.

- Jeg tror, det her ligger okay til Danmark. Jeg tror ikke, det ligger så godt til eksempelvis Spanien eller Italien, siger han med et smil.

Victor Kristiansen var i den forgangne sæson udlejet til Bologna i Italien, og han beretter om en kultur for at presse på for favorable kendelser.

- I Serie A er det meget normalt, at man overfuser dommeren. Det er en måde at påvirke kampen på, og jeg forstår egentlig begge sider. Spillerne vil gerne vinde kampen, og dommeren vil gerne have ro til at træffe sine beslutninger, siger Victor Kristiansen, der håber på en gylden mellemvej.

- Jeg tror ikke, det bliver så sort og hvidt. Der er forskel på, om man lige får sagt til dommeren, at der ikke var frispark, eller om man sprinter op i hovedet på ham eller hende.

Landstræner Kasper Hjulmand hilser skærpelsen velkommen. Blandt andet fordi det kan give mere effektiv spilletid.

- Men det kræver tilvænning, så både spillerne og os ude på bænken ikke retter vores emotionalitet mod dommerne. Jeg tror også, at dommerne siger, at det er okay at være emotionel og komme med udbrud, men det skal bare ikke være i 30-40 sekunder efter en kendelse, siger Hjulmand.

Danmark åbner sit EM mod Slovenien søndag.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“