Norge stopper olympisk guldtørke med stor finalesejr

Lille
Paris Olympics Handball Foto: Aaron Favila/Ritzau Scanpix

Stine Oftedal var den helt store oplevelse, da Norges håndboldkvinder slog Frankrig med hele 29-21 i finalen.

For første gang siden 2012 er Norges håndboldkvinder olympiske mestre efter storsejr i finalen på 29-21 over Frankrig, der vandt guld i Rio for tre år siden.

Det olympiske guld er det tredje til de norske håndboldkvinder, der bevæger sig op på siden af Danmark, som den mest vindende nation i olympisk regi.

Den 32-årige playmaker Stine Oftedal var den helt store oplevelse for Norge i finalen. Den dygtige spilfordeler indstiller karrieren efter OL, men hun lignede på ingen måde en spiller på vej på pension.

Den rapfodede og intelligente playmaker styrede det norske angrebsspil. Hun endte selv på fem mål og havde derudover næstsidste eller tredjesidste hånd på mange af de norske scoringer.

En, der nød godt af Oftedals mange målgivende afleveringer, var venstrebacken Henny Reistad, der endte som kampens topscorer med otte mål.

Norge fik ellers ikke den bedste åbning på finalen mod de franske værter.

Båret frem af massiv støtte på det ombyggede fodboldstadion i Lille kom Frankrig blæsende ud og var efter fire minutter foran 3-0.

Langsomt kom Norge i gang angrebsmæssigt, og efter små ti minutter blev der etableret kontakt, da Reistad sled sig igennem og noterede sig for sin første scoring i kampen.

I den anden ende forsøgte Frankrig at holde tempoet højt og løbe kontra, så snart muligheden bød sig, og det virkede.

Norges stjernebagkæde med Oftedal, Reistad og Nora Mørk sluttede dog bedst af i første halvleg.

I det sidste sekund inden pausen brillerede Oftedal endnu en gang, da hun sendte et fremragende underhåndsskud op i nettaget til en pauseføring på 15-13.

Hvor første halvleg blev spillet på et højt niveau, begyndte anden del af kampen mere rodet og med en del tekniske fejl særligt fra fransk side.

Norge holdt snuden i sporet, og franskmændene kunne slet ikke styre Oftedal.

Bagud 15-21 kaldte den franske træner, Oliver Krumholz, til timeout, men lige lidt hjalp defensive justeringer på det.

Blot fire franske scoringer blev det til i de første 20 minutter af anden halvleg, og det gav en norsk føring på 24-17.