Sport - Ritzau

Professionel løbehjulsatlet vil af med sportens børneprædikat

Professionel løbehjulsatlet vil af med sportens børneprædikat

Professionel løbehjulsatlet vil af med sportens børneprædikat

Ritzau
Herning
Zuletzt aktualisiert um:
DM-ugen byder på flere sportsgrene Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Det begyndte med skateboard, BMX og graffiti for Hjalte Hansen. Nu er han professionel løbshjulsatlet.

Han laver saltoer, drejer om egen akse og timer landingerne perfekt.

Foran sig har han et løbehjul, der på mange måder ligner dem, man typisk ser på gader og foran skoler. I hvert fald for uindviede.

Forskellen er bare, at Hjalte Langebek Hansen kan håndtere det på ekvilibristisk vis, og det har ført ham langt i sporten, der kaldes scoot.

Teenageren fra Karlslunde er professionel løbehjulsatlet og tager rundt i store dele af verden for at konkurrere og lave tricks.

Ligesom mange andre havde han ikke skænket det tohjulede transportmiddel mange tanker, før han pludselig havde det i hænderne og fløj op og ned ad ramperne.

- Jeg har altid været lidt en street fyr, der godt kunne lide graffiti og sådan noget. Jeg startede på BMX, før jeg gik over til skateboard, og så så jeg nogle i skateparken, der kørte på løbehjul.

- Jeg fik et løbehjul og blev rigtig hurtigt god. Så fortsatte det egentlig bare derfra, siger han.

Hjalte Langebek Hansen er danmarksmester i disciplinerne street og park og verdensmester i en helt tredje. Søndag stiller han op til scoot-konkurrencerne ved DM-ugen i Herning for at skaffe flere titler.

Samtidig er han i gang med en kamp for sportens renommé. Løbehjulet mangler anerkendelse i skatermiljøet, mener den 19-årige dansker.

- Skateboard har været der i rigtig mange år, og jeg synes, skateboard og BMX er mega fedt. Løbehjul er mere blevet set som en børnesportsgren udadtil. Men når folk kommer ind i det, er det en helt anden verden. Så er det skateboardverdenen - bare på to hjul.

- Det er lidt ærgerligt, men det ser lyst ud i forhold til at få mere street credit. Der bliver arbejdet for at få det med ved OL og X Games. Så der kommer mere respekt for løbehjulet, men det tager tid, siger han.

Det er også de store turneringer med bred appel, Hjalte Hansen drømmer om at tage del i.

For godt nok er han med sine sponsorer i ryggen og mange rejsedage per definition professionel i sin sport. Men han arbejder samtidig som anlægsgartner for at få råd til at flyve rundt til stævner i Europa, USA og Australien.

- Det er begrænset, hvor lang tid man kan stå på løbehjul, for der er ikke nogen penge i det. Det er udelukkende lommepenge og ikke så mange. Man kan ikke leve af det på nogen måde endnu.

- Forhåbentlig kommer det i fremtiden, men det sker jo først, når folk virkelig får øjnene op for det, vurderer han.

Hansen har skrevet en bog om sit liv med løbehjulet, har over 40.000 følgere på Instagram og gør selv en ihærdig indsats for at udbrede kendskab til den hastigt voksende sport.

- Det er fedt at være ansigtet udadtil på løbehjul. Det er en kæmpe ære, for det er en fed sportsgren, som folk bare skal se og opleve, siger han.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“