Slovakiet skaber EM-overraskelse mod Belgien i VAR-drama

Euro 2024: Belgium - Slovakia Foto: Swen PF''rtner/Ritzau Scanpix

Belgien fik to Romelu Lukaku-mål annulleret, da Slovakiet overraskende vandt 1-0 på Ivan Schranz' scoring.

EM-slutrundens hidtil største overraskelse er en kendsgerning.

Mandag aften skabte Slovakiet således en lille sensation ved at slå Belgien med 1-0 i holdenes første kamp ved EM.

Belgien havde store chancer nok til at vinde, men spillerne var ineffektive, og i stedet blev Ivan Schranz slovakisk matchvinder.

Romelu Lukaku havde to gange bolden i nettet for Belgien, men i begge situationer annullerede VAR.

Dermed har Rumænien, der tidligere mandag slog Ukraine med 3-0, og Slovakiet taget teten i gruppe E med hver tre point.

Kampen begyndte som forventet med Belgien i offensiven, og allerede efter to minutter var spydspidsen Romelu Lukaku tæt på. Helt fri tæt på mål sendte han imidlertid sin afslutning lige på keeper Martin Dúbravka.

Manchester City-kanten Jeremy Doku skabte chancen med sine snævre driblinger, og man fik en tidlig fornemmelse af, at han kunne blive afgørende. Det blev han så i det syvende minut. Bare i den forkerte ende.

I egen forsvarszone afleverede han til en slovak, og øjeblikke efter stod det 1-0, efter at Ivan Schranz sparkede en ripost i mål til overraskende føring.

Efter en god start faldt Belgien i niveau og leverede generelt en skidt første halvleg.

Favoritten kom dog til enkelte muligheder. Det løb dog flere gange ud i sandet for Lukaku, der ellers blev suveræn topscorer i EM-kvalifikationsturneringen med 14 mål.

Faktisk var Slovakiet tættere på 2-0 før pausen, da Lukás Haraslín flugtede fra kanten af feltet, men Koen Casteels reddede bolden, der havde kurs mod målhjørnet.

Belgien kom klart bedre ud til anden halvleg, og angrebene bølgede ned mod Slovakiets mål.

Lukaku fik endelig bolden i nettet, men viste sig at stå offside, og kort efter blev Johan Bakayokos forsøg reddet på stregen af en forsvarer.

Som minutterne gik, fik Slovakiet dæmpet de belgiske angreb en anelse.

Særligt den tidligere FC Nordsjælland-spiller Stanislav Lobotka leverede en stor præstation på Slovakiets centrale midtbane, og også FC København-stopperen Denis Vavro var solid.

Vavro kunne dog ikke følge Lois Openda på kanten fem minutter før tid, og sidstnævnte fandt Lukaku, der igen sendte bolden i nettet, men VAR viste, at Openda havde haft arm på bolden, og så blev endnu et Lukaku-mål annulleret.

Efter otte tillægsminutter kunne Slovakiet juble over den meriterende sejr.

I næste kamp på fredag skal Slovakiet møde Ukraine, mens Belgien lørdag tørner sammen med Rumænien.