19-årig debutant sikrer dansk forløsning mod Schweiz

UEFA Nations League: Danmark - Schweiz Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Patrick Dorgu og Pierre-Emile Højbjerg scorede, da Danmark åbnede Nations League med en 2-0-sejr over Schweiz.

Debutanten Patrick Dorgu og anfører Pierre-Emile Højbjerg sørgede for, at det danske fodboldlandshold torsdag fik en optimal start på Nations League-gruppespillet.

Kort efter sin indskiftning bankede den 19-årige venstreback bolden i nettet på sin første berøring som dansk landsholdsspiller, mens Pierre-Emile Højbjerg satte trumf på, da Danmark slog Schweiz 2-0.

Dermed havde debuterende og vikarierende landstræner Lars Knudsen en afgørende hånd med i den danske sejr. Efter 80 minutters spil sendte han Dorgu på banen i stedet for Victor Nelsson, og i det 82. minut dukkede Dorgu op i feltet og scorede til 1-0.

Danmark havde spillet næsten hele anden halvleg i overtal, da Nico Elvedi var blevet udvist lige efter pausen for en nødbremse på Kasper Dolberg. Efter Danmarks første scoring gik bølgerne højt, og også Schweiz-anfører Granit Xhaka måtte tidligt i bad.

Årets måske sidste sommeraften målt på temperatur var samtidig den første aften i ny landsholdsæra efter Kasper Hjulmands farvel.

Lars Knudsen havde på forhånd ytret, at en række offensive justeringer skulle gøre det danske spil mere chanceskabende, end det var tilfældet ved EM. Mandskabsmæssigt var debutanten Albert Grønbæk den eneste nye offensive brik i den plan fra starten af opgøret.

Aarhusianeren bidrog med enorm energi og rappe fødder, og han var involveret i stort set alle Danmarks mest lovende angreb i en halvtam første halvleg. Efter pausen forsvandt han mere ud af spillet, men satte samlet set et lovende indtryk i sine 80 minutter på banen.

En enkelt gang var han dog lige en tand for energisk og ragede et unødvendigt gult kort til sig.

De to holds stort set ens formationer udlignede hinanden, og det gav en chancefattig og urytmisk kamp foran de 26.024 tilskuere i nationalarenaen.

I første halvleg havde Danmark den klart største chance. I det 37. minut stak Christian Eriksen frontangriberen Kasper Dolberg fri i dybden med en perfekt aflevering, men helt alene med målmand Gregor Kobel forsømte Dolberg at score.

Hans afslutning blev snuppet af en vaks fodparade, og Albert Grønbæks forsøg på returen blev heroisk reddet til hjørnespark af en forsvarsspiller.

Efter en søvndyssende første halvleg begyndte anden halvleg med tiltrængt dramatik.

Dolberg jagtede opportunistisk en ellers upræcis dybdebold, og med fart og kropsstyrke sled silkeborgenseren sig først på bolden og blev nedlagt lige på kanten af feltet.

I første omgang dømte banedommeren straffespark og gult kort for det horrible forsvarsspil, men det blev vekslet til frispark og en udvisning til Nico Elvedi efter VAR-gennemsyn.

Med udsigten til over 40 minutter i overtal skubbede Danmark spillet længere frem på banen, men udbyttet lod vente på sig.

Derfor lugtede det af en nulløsning, da debutanten Dorgu dukkede op i højre side af feltet og sparkede bolden mellem benene på Gregor Kobel fra en spids vinkel. Målet medførte overdøvende jubel på tribunerne.

Schweizerne var til gengæld i det røde felt, fordi en schweizer lå skadet på banen imens. Det gav en infight og en kavalkade af advarsler. De schweiziske frustrationer blev værre, da spillet blev sat i gang, og Granit Xhaka endte med en tåbelig udvisning.

I tillægstiden udnyttede Pierre-Emile Højbjerg tomands-overtallet til at bringe Danmark i front med 2-0 med et spark fra kanten af feltet.