Sport - Ritzau

DIF-direktør giver Wada ret: USA skal gribe i egen barm

DIF-direktør giver Wada ret: USA skal gribe i egen barm

DIF-direktør giver Wada ret: USA skal gribe i egen barm

Ritzau
Zuletzt aktualisiert um:
Olympic Swimmers Testify Before House Panel On Anti-Doping Measures Foto: Nathan Howard/Ritzau Scanpix

USA kritiserer andres antidopingarbejde, men har selv alvorlige problemer, mener DIF-direktør Morten Mølholm.

Det fyger rundt med anklager, påstande og trusler i det internationale antidopingarbejde.

To af hovedaktørerne - verdensorganisationen Wada og USA's antidopingagentur, Usada - er på det nærmeste havnet i åben krig.

Forholdet har længe været vakkelvornt, men en sag om 23 kinesiske svømmeres positive dopingtest har trukket fronterne yderligere op.

I den forgangne uge rettede Wada i et brev til Usada hård kritik af USA's egen antidopingindsats. Og den pointe bakker direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF) Morten Mølholm Hansen helt op om.

- Jeg forstår godt, hvorfor folk kan blive lidt provokeret af, at Usada fører sig så meget frem som kritikere, når de ikke har bedre styr på eget hus.

- Det drejer sig først og fremmest om de professionelle ligaer, men også om collegesystemet. Jeg skal ikke gøre mig til specialist, men jeg ved, at kontrollen ikke er ordentlig, siger Mølholm.

Wada peger på, at 75 procent af de amerikanske atleter, der deltog ved de netop overståede olympiske og paralympiske lege, har været en del af universitetssporten i USA.

Her er Wadas antidopingkodeks ikke anerkendt, og kritikere har gennem mange år ment, at atleterne har kunnet slippe afsted med regelbrud, fordi de ikke testes tilstrækkeligt for ulovlige midler.

Samtidig har de professionelle sportsligaer deres egne regler.

- Hvis alle kørte samme argument for ikke at være omfattet af dopingkontrol, var vi ikke nået langt i dopingbekæmpelsen, konstaterer Mølholm.

Tidligere har Usada-direktør Travis Tygart ifølge Reuters selv advaret om, at udenlandske atleter kan komme til USA på "dopingferier", fordi antidopingsystemet i college-sporten er "rimelig svagt".

Mange danske atleter tager hvert år til college for at studere, sideløbende med at de på højt niveau og i dyre faciliteter kan dyrke sportsgrene som tennis, svømning, atletik, roning og basketball.

Men det ser Mølholm ikke umiddelbart som et problem.

- Vi føler, at vi har kontrol over dem, når de når et vist niveau, siger han.

- I det sekund, de er en del af eliten i Danmark, ryger de i Anti Doping Danmarks og i de internationale forbunds testsystem, og de er underlagt reglerne om whereabouts.

- Men det afhænger selvfølgelig af, hvilket niveau de er på. Der kan sagtens være unge derovre, som slet ikke har nået et eliteniveau endnu, forklarer han.

Usada mener, at Wadas angreb underminerer den indsats, der er gjort for at stramme op på de amerikanske testkrav.

- Hvis Wadas ledelse gad at kigge på alle data og ikke bare dem, der passer ind i deres agenda, ville de vide, at 100 procent af de amerikanske college-atleter, som konkurrerede ved OL i Paris, er blevet testet af Usada i 2024.

- Usada har arbejdet tæt sammen med den amerikanske olympiske og paralympiske komité de seneste år på at tilskynde NCAA (organisationen bag amerikansk collegesport, red.) til at udvikle dets program, lyder det i en udtalelse fra Usada-direktør Travis Tygart.

Det amerikanske antidopingorgan betragter bredsiden fra Wada som et forsøg på at fjerne fokus fra en rapport, der torsdag udkommer om Wadas håndtering af en sag om 23 kinesiske svømmere, som op til OL i 2021 blev testet positive for dopingstoffet trimetazidin.

Rapporten bygger videre på den foreløbige konklusion, som den uafhængige anklager Eric Cottier fremlagde i juli. Her frikendte han agenturet for at have favoriseret kineserne.

Wada har bakket op om den officielle kinesiske forklaring, som lyder, at svømmerne uforvarende indtog dopingstoffet trimetazidin, som siden blev fundet i en række test.

- Jeg synes heller ikke, at sagen om de kinesiske svømmere ser særligt fin ud. Så på den måde holder jeg ikke med nogen af dem. Men nogle gange ville det hjælpe, hvis det ikke var Usada, der førte kritikken, forklarer DIF-direktøren.

/ritzau/

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Poul Harald Holm, Mirjam Fibiger Olesen, Ester Esmarch, Henrik Lydeking
„Kristendemokraterne: Tør i lytte til os lokale omkring grænsekontrollen?“