Neujahrsgruss

„Vi ser ind i et langt og sejt træk – og vi skal turde tænke nyt“

Vi ser ind i et langt og sejt træk – og vi skal turde tænke nyt

Et langt og sejt træk – og vi skal turde tænke nyt

Stephanie Lose / Vorsitzende des Regionsrates für Süddänemark
Esbjerg
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Die Vorsitzende des Regionsrates geht in ihrem Neujahrsgruß auf die schwierige Situation an den Krankenhäusern ein. Die Pandemie, lange Wartelisten, viele akute Patienten, die Nachwirkungen des Pflegestreiks und Rekrutierungsprobleme würden sie vor große Herausforderungen stellen. Es brauche langfristige und innovative Lösungen.

Jeg havde håbet at kunne indlede denne nytårshilsen med noget positivt. At verden havde lagt coronaen bag sig. Det kan jeg desværre ikke. Realiteterne er, at vi stadig står et vanskeligt sted her ved indgangen til det nye år. 

Intet er helt, som det plejede at være. Og derfor er denne nytårshilsen heller ikke, som den plejer at være. 

Lige nu står hele landets og det syddanske sundhedsvæsen i en historisk svær tid og er ekstraordinært presset af en kombination af pandemi, lange ventelister, mange akutte patienter, eftervirkninger af sygeplejerskekonflikten og store problemer med at rekruttere og fastholde medarbejdere.  

Det betyder, at mange medarbejdere på vores sygehuse møder ind til en arbejdsdag, som længe har krævet rigtig, rigtig meget af dem – og dermed også af deres nære – og stadig gør det. Vores medarbejdere yder en kæmpe indsats. Det har jeg ved selvsyn oplevet på mine rundture på de syddanske sygehuse. 

Og det betyder, at nogle syddanske borgere må se behandlinger, undersøgelser og operationer blive udskudt med det resultat, at de måske står op til endnu en dag med smerter. Det er jeg utrolig ked af, at nogen skal opleve. 

For sådan skal det ikke være. Hverken for medarbejdere eller patienter.

Desværre ser situationen ikke umiddelbart ud til at lette lige med det samme. Ganske vist hjælper den såkaldte vinterpakke sygehusene med at få enderne til at mødes hen over vinteren og giver de medarbejdere, der er mest påvirkede af situationen, og de medarbejdere, der tager en frivillig ekstra vagt, en velfortjent kontant påskønnelse.

Men det er ikke gjort med det. Vi kigger ind i et langt, sejt træk og en fremtid uden lette løsninger. 

For fakta er, at vi bliver flere ældre og flere med komplekse sygdomsforløb. Samtidig vil der være færre unge til at søge jobbene i sundhedssektoren. Kombineret med mange nye behandlingsmuligheder og stigende forventninger fra patienter og pårørende ser vi desværre ikke ind i noget, der bliver let. 

Derfor er det tvingende nødvendigt, at vi tænker både nyt og mere langsigtet, hvis vi skal sikre et sundhedsvæsen, der er både velfungerende og bæredygtigt.

Vi kan ikke kun gøre mere af det samme. Vi er nødt til at skabe et mere sammenhængende sundhedsvæsen, der sikrer patienterne mere sammenhængende forløb, som når man f.eks. på Sygehus Lillebælt i Kolding i et samarbejde med Kolding og Fredericia kommuner i projektet “Kom Trygt Hjem” har succes med at reducere både dødelighed og indlæggelser markant hos ældre medborgere på plejehjem, når de udskrives efter operation for lårbensbrud.

Vi har også brug for de rigtige rammer og vilkår – at regeringen hurtigst muligt indkalder Folketingets partier til forhandlinger om den længe ventede sundhedsreform.

Noget andet, som vi kan og skal gøre selv i regionen, er at arbejde systematisk med en samlet, langsigtet indsats for rekruttering, fastholdelse og arbejdsmiljø. Med konstitueringsaftalen på valgnatten blev det arbejde sat i gang. Det afgående Forretningsudvalg har gjort de indledende øvelser, og det nye regionsråd er klar til at tage fat på det som sin vigtigste og højest prioriterede opgave.

En samlet indsats bygger naturligvis videre på de erfaringer, vi allerede har, og på tæt dialog mellem ledelse og medarbejdere. Men det er afgørende, at indsatsen forstærkes, og at der også tages nye initiativer. Vi arbejder f.eks. med en langt mere systematisk inddragelse af flere faggrupper i opgaveløsningen. Samtidig overvejer vi, hvordan lokal løndannelse kan være med til at sikre, at medarbejdere på særligt udfordrende områder får lyst til at blive i arbejdet. Der er brug for at tænke i, hvordan vores sundhedspersonale kan få større indflydelse på egen arbejdsdag, og måske vigtigst af alt hvordan vi kan skabe rammer for en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv ved at se på den belastning af vagter, medarbejderne har.

Den 6. januar er det nye regionsråd indkaldt til et møde med rekruttering og fastholdelse som tema, og den 12. januar skal det kommende forretningsudvalg drøfte forslag til et overordnet fokus for styrket lokal løndannelse. 

Vi er i gang med det lange, seje træk mod et bæredygtigt sundhedsvæsen. Vi får brug for hjælp, gode viljer og engagement fra mange sider. Og vi er klar til at løfte opgaven.  

Med disse ord vil jeg sige varmt tak til regionens medarbejdere og samarbejdspartnere for en stor indsats i endnu et krævende corona-år og ønske alle syddanskerne et rigtig godt nytår.

Mehr lesen