Leserbrief

„Grenzüberschreitende Zusammenarbeit in Gefahr“

Grenzüberschreitende Zusammenarbeit in Gefahr

Grenzüberschreitende Zusammenarbeit in Gefahr

Rainer Naujeck und Christian Dirschauer
Apenrade/Aabenraa
Zuletzt aktualisiert um:

Diesen Artikel vorlesen lassen.

Die deutsch-dänische Zusammenarbeit soll nicht mehr Aufgabe der Regionen sein. In ihrem offenen Brief an die Ministerin für Inneres und Gesundheit, Sofie Løhde, bringen die Vorsitzenden der Schleswigschen Partei und des Südschleswigschen Wählerverbandes, Rainer Naujeck und Christian Dirschauer, ihre Besorgnis über die Konsequenzen dieser Pläne zum Ausdruck.

Kære Sofie Løhde,

Slesvigsk Parti (SP) og Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV) ønsker hermed at udtrykke vores dybe bekymring over det foreslåede element i regeringens udspil til sundhedsreformen "Sundhed tæt på dig", der indebærer en flytning af ansvaret for det grænseoverskridende samarbejde fra regionerne til kommunerne.

Dette forslag vil efter vores vurdering have vidtrækkende konsekvenser for den dansk-tyske grænseregion og risikerer at underminere mange års målrettet arbejde med at opbygge og styrke det grænseoverskridende samarbejde. Den nuværende struktur, som er solidt forankret i Region Syddanmark, sikrer en effektiv koordinering mellem Danmark og Tyskland inden for en række vigtige områder som bl.a. arbejdsmarked, offentlig transport, uddannelse, klima, energi, sundhed og turisme. Denne struktur er essentiel for det fortsatte gode liv i grænseregionen.

Hvis ansvaret for det grænseoverskridende samarbejde overdrages til 22 syddanske og 17 sjællandske kommuner, vil dette fragmentere og svække den eksisterende struktur markant. Det er vanskeligt at se, hvordan kommunerne, med deres forskellige lokale interesser og ressourcer, vil kunne løfte denne opgave på en tilfredsstillende måde. I dag er Region Syddanmark en ligeværdig partner til delstaten Schleswig-Holstein, og denne balance er central for at sikre en konstruktiv og bæredygtig udvikling i samarbejdet mellem de to lande.

En af de vigtigste forudsætninger for den fortsatte udvikling af det gode samarbejde er netop den eksisterende struktur, som blandt andet også inkluderer Region Sønderjylland-Schleswig, Regionskontoret samt Interreg A-samarbejdet Deutschland-Danmark, som Region Sjælland også er en del af. Dette arbejde er stærkt forankret i Region Syddanmark, og vi frygter, at en overdragelse af ansvaret til kommunerne vil føre til en alvorlig svækkelse af denne strukturs samlede kapacitet. Fragmenteringen af det overordnede ansvar vil gøre det vanskeligt at fastholde den nødvendige sammenhæng og koordinering, som i dag sikrer fremdrift på tværs af grænsen.

Det grænseoverskridende samarbejde kræver en stærk og samlet organisatorisk struktur med en klar ledelse og tilstrækkelig finansiel kapacitet til at varetage de mange opgaver og projekter, som fremmer samarbejdet i regionen. Denne struktur kan kun sikres på regionalt niveau, hvor en enkelt enhed med overblik og ressourcer kan fungere som en ligeværdig partner til Schleswig-Holstein. En decentralisering af ansvaret til kommunerne vil derimod resultere i manglende koordination og risiko for, at samarbejdet falder fra hinanden.

Vi vil derfor stærkt opfordre til, at dette element i sundhedsreformen fjernes fra det endelige udspil. Det grænseoverskridende samarbejde er ikke alene en stor gevinst for grænseregionens borgere, men også for de to nationer som helhed. Derfor er det af afgørende betydning, at de allerede opnåede fremskridt ikke sættes over styr gennem en strukturændring, der vil svække den nuværende model.

Slesvigsk Parti og Sydslesvigsk Vælgerforening står naturligvis til rådighed for en fortsat dialog om dette vigtige emne og håber, at vores bekymringer vil blive taget med i betragtning i det videre arbejde med reformen.

Med venlig hilsen,

Rainer Naujeck (Formand for Slesvigsk Parti) og Christian Dirschauer (Formand for Sydslesvigsk Vælgerforening)

Die in diesem Leserinnen- oder Leserbrief vorgebrachten Inhalte wurden nicht von der Redaktion auf ihre Richtigkeit überprüft. Sie spiegeln die Meinung der Autorin oder des Autors wider und repräsentieren nicht die Haltung des „Nordschleswigers“.

Mehr lesen

Leserbrief

Meinung
Paul Werner Dall
„In Dänemark stehen die Räder still “

Leserbeitrag

Susanne Blegvad Posselt und John Brandt
„Alle müssen Verantwortung für die Förden übernehmen“

Leserbrief

Meinung
Helge Poulsen
„Cornelius von Tiedemann som bannerfører for tosprogede skilte i Sønderjylland“

Leserbrief

Meinung
Ernstwalter Clees
„Wo bitte gehts zum Herzogtum Süderjütland?“